Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan du namnen på Gävles fyra kommunalråd?

Annons

Vet du vem Margaretha Wedin är? Risken är ganska stor att du inte har en aning. I vilket fall är det namnet på Gävles nya C-märkta kommunalråd.

Det kan vara bra att lära sig namnen på de fyra kommunalråd som nu styr Gävle kommun. Moderaternas Inger Källgren Sawela är det nog betydligt fler som känner igen namnet på än Centerpartiets Wedin, och en hel del igenkänningspoäng får nog också Helene Åkerlind, den före detta socialdemokratiska profilen som i början av 2000-talet bland annat var ordförande för barn- och ungdomsnämnden i Gävle, och som i dag är kommunalråd för Liberalerna. Men Kristdemokraternas Jan Myléus är mer okänd, än så länge. Han flyttade till Gävle så sent som 2006 och var enligt medieuppgifter IT-tekniker hos polisen innan han blev politiker på heltid. Nu är han alltså en av de fyra med mest makt i kommunen. Centerpartiets nya kommunalråd Margaretha Wedin beskriver sig själv i en artikel i Arbetarbladet som egenföretagare, lärare i entreprenörskap och företagande på Komvux – och ny i politiken.

Så här långt, ett halvår efter maktövertagandet, har Alliansens styre främst synliggjorts genom den blinda tron på privata alternativ i välfärden. Sådant som kollektivavtal har inte varit lika viktigt. Vare sig du vill hylla eller kritisera hur kommunen styrs bör det för dig som boendes i Gävle kommun stå klart var det yttersta ansvaret för kommunens styre är placerat.

Inger Källgren Sawela, Helene Åkerlind, Jan Myléus och Margaretha Wedin (tillträder 1 september) är fyra namn du bör lägga på minnet.

Mer läsning

Annons