Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känsligt värre

Annons

Apoteket skall privatiseras, eller i alla fall större delen av alla apoteket. För att säkra servicen blir några trots allt kvar i allmänhetens ägo eftersom det finns regioner där de där apoteken handlar mer om samhällsservice än om vinst.

Apoteksmonopolet, kritiserat av EU, men funktionsdugligt. Den borgerliga regeringen har ideologiskt allergi mot statligt ägande och därför fick det också bli en avreglering. Som dock skulle visa sig bli detaljreglerad.

Apoteket AB har förberett sig. Klurat på samarbetsavtal och försökt positionera sig efter bästa förmåga i väntan på att bli aktör på en konkurrensutsatt marknad.

Det var dock inte uppskattat i regeringskansliet, så därför blev det en lista över åtgärder Apoteket inte fick vidta i väntan på försäljning. En lista Apotekets styrelse valde att ignorera. Vilket resulterade i att styrelsen i måndags fick sparken.

Problemet är bara att Apotekets styrelse agerade precis på det sätt som kan förväntas av en styrelse i ett företag på väg ut på en fri marknad. De försökte expandera. De försökte hitta naturliga samarbetspartners för att stärka sin position. De vidtog åtgärder för att bli en stark aktör på en öppen och fri marknad. Och drog nytta av de konkurrensfördelar man skaffat sig under 40 år som ensam aktör. Vilket på det hela taget framstår som självklart och marknadslogiskt.

Men det tyckte inte regeringen. Och gick därför in och detaljreglerade avregleringen. Jodåsåatt...

 

Jenny Wennberg

 

Mer läsning

Annons