Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraftvärk

/
  • gemensamma lösningar krävs. Fint förvisso att de båda blocken är överens inom sig. Men energifrågan kräver blocköverskridande lösningar för att bli långsiktigt hållbar.

Högern vill ha fler och nyare kärnkraftverk. Vänstern vill avveckla i ansvarsfull takt som inte hotar vare sig välfärd eller svenska arbetstillfällen. Och aldrig mötas de tu. Tyvärr.

Annons

Kärnkraftsfrågan är hetare än på länge. Inte minst genom en regeringspolitik som öppnar upp för en uppdatering av den svenska kärnkraftsparken. Högre än så är inte ambitionsnivån rörande energipolitiken inom det borgerliga blocket, vilket torde vara tämligen naturligt eftersom den blå politiken aldrig haft något egentligt inslag av grönt i sig.

Något som innebär att den borgerliga energipolitiken mer präglas av kvartalstänk än den långsiktighet som är nödvändig för en omställning till grön el och energisparande teknik som på lång sikt kommer att vara oundviklig om vi ska säkra ekonomiska och fysiska överlevnad.

I går meddelade oppositionen att man nått fram till en energiuppgörelse som bland annat innebär att en fortsatt kärnkraftsavveckling i ansvarsfull takt är målet, detta i kombination med satsningar på att ta fram förnybara energikällor som kan ersätta just kärnkraften.

En förnuftig och framtidsinriktad politik med långt högre ambitionsnivå än den borgerliga som ser ett fortsatt kärnkraftsberoende som den enda farbara vägen in i framtiden.

I dag är de två blocken dock längre ifrån en överenskommelse än på mycket länge. När Centern övergav den tidigare energiuppgörelsen med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet försämrades förutsättningarna för en långsiktig och hållbar energipolitik avsevärt. Det duger inte.

Regeringspartierna och oppositionen är skyldiga både de svenska företagen och de svenska medborgarna en blocköverskridande överenskommelse på området. Det är den enda acceptabla politiska lösningen.

Hur det hela ska åstadkommas i dagens politiska landskap är dock oklart. Klart är däremot att en förändring måste komma. Vår energiförsörjning kan inte tillåtas förminskas till partipolitik och en valfråga att försöka vinna väljare på.

Det politiska ställningskrig som i dag präglar energifrågan är inget annat än oansvarigt.

Mer läsning

Annons