Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaviarvänstern

Annons

I Frankrike finns vad som i folkmun föraktfullt kallas för ”kaviarvänster”, det vill säga den typ av socialister som pratar vänsterpolitik men lever högerliv, som orerar om solidaritet och arbetarmakt och mumsar kaviar med samma intensitet.

Och de som föraktar den franska kaviarvänstern sedan tidigare lär inte förakta den mindre efter denna vecka, veckan då IMF-chefen Dominique Strauss-Kahns greps, misstänkt för att ha förgripit sig sexuellt på en hotellstäderska i New York.

Dominique Strauss-Kahn skulle bli socialisternas räddning vid det kommande presidentvalet. Så lär det inte bli. Trots att en opinionsundersökning visar att 57 procent anser att Strauss-Kahn utsatts för en komplott. Begripligt, eftersom konspirationsteorier är mycket behagligare än en verklighet där de framgångsrika männen mycket väl också kan vara våldtäktsmän.

För ett redan sargat socialistparti är detta ytterligare ett i raden av nederlag. Att Dominique Strauss-Kahn nu är borta ur matchen öppnar upp för bland annat François Hollande, pikant nog tidigare gift med 2007 års presidentkandidat Ségolène Royal, som även hon förväntas vilja vara med och leka.

Hur stor åverkan Strauss-Kahn åsamkat sitt parti återstår att se vid valet 2012. Klart är dock att det öppnat upp för en föga välgörande maktkamp i parti vars främsta representanter av många  uppfattas som mer kaviar än vänster.  

Mer läsning

Annons