Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kina i världens mittpunkt – dags att föra en dialog

/

Kina är fascinerande. Varje besökare häpnar över landets historia. Den politiskt intresserade funderar också över hur i allvärlden går det att styra ett så stort land.

Annons

Själv har jag besökt Kina flera gånger, senast förra veckan, och varje gång blivit lika förundrad över att det ständigt händer saker. Kina flyttar fram sina positioner ekonomiskt såväl som politiskt.

Den finansiella krisen har skadat Kina men också stärkt landets roll i världen i förhållande till många andra länder i den rika världen. I väst brottas vi med negativ tillväxt medan Kina fortfarande har en tillväxt på över sex procent.

Det räcker inte för Kinas politiska ledning, men det räcker för att göra Kina till världens näst viktigaste land som närmar sig USA med stormsteg.

Politiskt finns det fortfarande en stor känslighet för det som hände på Himmelska fridens torg 1989. 4 juni är det 20 år sedan studentprotesterna brutalt slogs ner av den kinesiska militären. Det kommer att uppmärksammas i omvärlden och tystas ner i Kina.

Vi får aldrig glömma det som hände. Men det är även viktigt att förstå vad som faktiskt händer i dagens Kina. Det är samma parti som styr men mycket har hänt sedan 1989.

Omvärlden måste vara självkritiska och mycket bättre på att föra en dialog med det kinesiska samhället. Kina är så mycket mer än pengar och tillväxt. Det är ett sofistikerat land som söker en ny plats i världen – en ovan plats.

Därför måste vi öka vårt utbyte med Kina och fördjupa dialogen kring frågor som berör till exempel klimatfrågorna, Afrikas framtid, ett starkare FN och ökad respekt för mänskliga rättigheter även utanför Kina.

Kina står på toppen med ett framgångsrikt OS i ryggen och en stark ekonomi. Vart Kina ska gå med sin maktställning i världen behöver landet hjälp med. Utan att överdriva tror jag att Sverige med ett oproportionerligt, till vår storlek, gott renommé kan hjälpa Kina i sitt sökande – om vi själva förstår värdet av det.

Mer läsning

Annons