Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunals medlemmar förtjänar bättre än så här

/
  • Kommunalskandalen rullar vidare – nu utan kassören Anders Bergström. Här på bild tillsammans med Kommunals ordförande Annelie Nordström.

Annons

Kommunalskandalen rullar vidare. Under torsdagen höll Kommunal presskonferens, vad som presenterades var ett skolboksexempel på krishantering där den som kunde undvaras, kassören Anders Bergström, offrades för att rädda Annelie Nordström. Det bads om ursäkt, det poängterades hur ledsen man är, det förkunnades att man nu ska se till att det som hänt, inte kommer hända igen. Det hela var så perfekt regisserat och utfört att det som sades under presskonferensen tyvärr tappade i trovärdighet just på grund av detta.

Kommunals manöver är genomskinlig. Med en skandal av den typen Kommunal producerat följer ansvarsutkrävande. Förhoppningen är tvivels utan att kunna blidka missnöjda medlemmar så mycket genom att Anders Bergström lämnar sitt uppdrag, att Annelie Nordström skall kunna fortsätta som ordförande. Kanske kommer det att räcka, kanske inte.

Vad som uppdagats är dock av allt att döma något större än en enda person med dåligt omdöme. Vad Aftonbladet avslöjat, är en organisation med en i det ledande skiktet uppenbart djupt osund kultur. Och en sådan kultur förändras inte med mindre än att de människor som skapat och upprätthålligt kulturen byts ut.

Vidare kunde det efter torsdagens presskonferens konstateras att Annelie Nordström, tydligen inte har något ansvar alls för det som hänt, trots att hon i egenskap av ordförande för Kommunal i själva verket är den som är ytterst ansvarig. Nordström ansvar, var i alla fall inte något som avhandlades i någon egentlig mening under presskonferensen. Inte heller verkar vare sig Annelie Nordström eller någon annan inom Kommunals ledande skikt se några problem med att man via sitt handelsbolag Lyran gjort Kommunal till krögare. Trots att krogverksamheten knappast kan klassas som en särskilt omdömesgill förvaltning av medlemmarnas pengar. Att Kommunal äger lyxkrog, är dessutom ungefär lika logiskt som att staten en gång i tiden drev hamburgerkedjan Clock via det statliga bolaget SARA.

Kommunals medlemmar förtjänar bättre än så här. Kommunals representanter ute i landet förtjänar bättre än så här. De som nu tvingas svara på frågor om ledningens utsvävningar och kollektivt bära skulden för ledningens agerande.

Fackföreningsrörelsen saknar inte kritiker i Sverige. Trots vetskapen om detta, har Kommunals ledning erverat dem ammunition mot en hel rörelse som står som garant för schyssta villkor och arbetstagarmakt.

Att Anders Bergström inte längre kommer vara kassör för Kommunal är en bra början på arbetet som ligger framför organisationen. Men det kommer knappast att räcka för att återupprätta förtroendet för Kommunal. Finns den insikten inom Kommunals högsta ledning?

Mer läsning

Annons