Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kri(s)

Om det ändå vore så enkelt. Om det ändå vore så enkelt att hela Socialdemokratins kris kunde skyllas på en enda person.

Annons

Då skulle ett partiledarbyte rädda Socialdemokratin. Men verkligheten är inte så enkel och Socialdemokratins kris handlar inte bara om Håkan Juholt.

Partikultur, organisationsformer och politik.

För att en hel organisation ska falla på grund av en enda människa krävs en genommurken grund.

Och det är just detta som är Socialdemokraternas verkliga problem. Inte Håkan Juholt.

För att vara med får man inte vara emot. Det besvärliga men stärkande ifrågasättandet ignoreras och avfärdas. Det gör Socialdemokratin till en dysfunktionell familj där problemen tigs ihjäl i stället för att ventileras. Och så pyr missnöjet lite ytterligare. Och de som vill tala och göra politik avskräcks.

Socialdemokraterna har inte lyckats modernisera organisationsformerna för att bättre anpassa dem till den moderna människans behov. Kanske inte så underligt, då det handlar om en organisation med ett omvittnat kontrollbehov.

Och med poltiken är det inte bättre ställt. Den pragmatiskt lagda Socialdemokratin tror att Sverige blivit mer högervridet. Och anpassat sig till detta. Det gör i dag Vänsterpartiet och inget annat parti till Socialdemokratins största hot. Av det enkla skälet att de har självförtroende nog att vara den vänsterröst Socialdemokraterna inte längre vågar vara.

För att rädda Socialdemokratin krävs därför mer än en ny partiledare.

För att rädda Socialdemokratin krävs en annan partikultur, organisation och politik.

Mer läsning

Annons