Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krigets vindar

/
  • Skugga. Efter att ett tag bara ha kontrollerat huvudstaden Tripoli ryckte Gaddafis trupper fram i stad efter stad tills de stod utanför frihetskämparnas huvudfäste Benghazi. Den snabba offensiven slog tillbaka mot Gaddafi.  Frågan är om Gaddafi och hans militär kommer att falla samman till följd av de internationella militära insatserna?

I medieskuggan från katastroferna i Japan försökte Libyens diktator Gaddafi kväsa frihetskämparna.

Annons

Efter att ett tag bara ha kontrollerat huvudstaden Tripoli ryckte Gaddafis trupper fram och slog ned motståndet i stad efter stad tills de stod utanför frihetskämparnas huvudfäste Benghazi. Den snabba offensiven slog tillbaka mot Gaddafi. I sista stund fattade säkerhetsrådet i FN beslut om en flygförbudszon över Libyen, för att skydda civilbefolkningen.

Det ta gjorde att FN kan ingripa i detta land och hindra dess regim från att ha ihjäl den egna befolkningen. Med hänvisning till intrång i ett lands inre angelägenheter brukar sådant vara svårt att göra för FN. Detta eftersom Kina och Ryssland, som har vetorätt i FN:s säkerhetsråd, i regel är emot det. Behovet av att skydda mänskliga rättigheter och liv vägde dock tyngre denna gång.

En allians av stater verkställer nu FN-beslutet. Natten till i går avfyrades 110 kryssningsmissiler från brittiska och amerikanska fartyg och ubåtar. Och franska och andra plan har attackerat mål på marken, till exempel radarstationer och luftvärnsmissiler, så att flygförbudet ska gå att upprätthålla.

Också Gaddafis markstyrkor har attackerats, som stridsvagnar utanför Benghazi.

Arabförbundet har varit anhängare av flygförbudszonens inrättande, men få arabländer bidrar med styrkor. De militära musklerna kommer främst från västländer. Gaddafi försöker nu utnyttja det i sin propaganda. Han verkar ha fått Afrikanska unionen på sin sida, som visserligen i hög grad består av diktaturer.

Operationerna för att inrätta flygförbudet har hejdat Gaddafis offensiv mot de libyer som satt sig upp mot honom. Gaddafis militära arsenal har i och med det minskats en del, med bland annat utslagna radarstationer, luftvärnsbatterier och stridsfordon.

Nu står det och väger hur utvecklingen ska bli. De internationella styrkorna, främst flyg och flotta, kan inte ingripa på marken. Så lyder FN-resolutionen.

Frågan är hur stark G ad d afi och hans militär är? Faller de samman till följd av de internationella militära insatserna? Eller håller G ad d afi och hans trupper ut ännu en tid?

Robert Sundberg

 

Mer läsning

Annons