Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisdemokraterna

/

Annons

Kristdemokraterna har för varje besked man lämnar blivit ett allt mer obegripligt parti. De kommande dagarna håller man riksting, och den största frågan på agenda är huruvida Kristdemokraterna skall överge Decemberöverenskommelsen eller inte.

Ponera att man gjorde detta. Ett tänkbart utfall av detta, i det fall man lyckas få med sig sina borgerliga kollegor, skulle vara att Sverige går till extra val. Det är något som bara Sverigedemokraterna skulle tjäna på i dag. Kristdemokraterna själva, skulle mycket möjligt kunna åka ur riksdagen, även om förespråkarnas uppenbara förhoppning med att bryta sig ur, är att Kristdemokraterna lämnar DÖ, och stärker sitt opinionsstöd genom detta.

Ebba Busch Thor pratade i sitt tal till kongressen bland annat om att Kristdemokraterna är Sveriges familjeparti. Det stämmer dock inte. Kristdemokraterna är Sveriges kärnfamiljsparti, vilket också Busch Thor prat om att Kristdemokraterna skall stödja sunda och långvariga relationer bekräftar. Kristdemokraternas syn på familjen baserar sig på en familjekonstellation med mamma, pappa, barn, där mamma är hemma och bär huvudansvaret för hem och familj och pappa arbetar. Och vad gäller relationen mellan mamma och pappa, anser Kristdemokraterna uppenbarligen att den ska vara långvarig. Kristdemokraterna är alltså ett parti som anser att politiker skall hålla sig ifrån att ha åsikter om hur familjer fördelar föräldraledighet, men gärna har åsikter om hur en familj ska se ut och vad som konstituerar en relation.

Kristdemokraterna skulle förmodligen inte ha några större problem med att fraternisera med Sverigedemokraterna. Ifråga om familjpolitiken råder stor samsyn mellan de två partierna. Kristdemokraterna är dessutom ett parti som anpassat sig till Sverigedemokraternas problembeskrivning ifråga om migrationspolitiken, genom förslag om att bland annat införa tillfälliga uppehållstillstånd.

Att Kristdemokraterna inte räds ett extra val som av allt att döma skulle ge Sverigedemokraterna än fler platser i riksdagen, är därför inte särskilt konstigt.

Kristdemokraternas kris är därför också mycket större än en opinionsmässig sådan.

Mer läsning

Annons