Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristen flumhöger

/
  • FLUMHÖGER. Kristdemokraterna tycks ha bestämt sig för att bli flumhöger. Ett desperat försök att vända opinionsläget.

Kristdemokraterna verkar satsa på att bli kristen flumhöger.

Annons

Hägglund har nu i månader hojtat på om ett ”verklighetens folk” förtryckt av en ”kulturelit” och ”åsiktselit”. Ett försök att skapa en illusorisk strid mellan de som tittar på ”Idol” och fredagsmyser och de som inte gör det.

Vad Hägglund försöker kommunicera till svensken är att han och hans parti inte är en sekteristisk rörelse bestående av abortmotståndare, homofober, hemmafru-fans och andra suspekta åsiktselement som den sekulariserade svensken har lite till övers för. Hägglund försöker säga att han och hans parti är precis som den sekulariserade medelsvensson. Och att det därför bor en Kristdemokrat i oss alla.

Ett väl medvetet strategiskt drag, om än ytterst illa förpackat i retorik som tycks vara lånad från den kristna högern i USA.

Opinionsläget är i dag sådant att Kristdemokraterna inte med självklarhet kommer ta sig över 4-procentsspärren som leder in i riksdagen.

Därför förvånar det inte heller att Göran Hägglund i går meddelade att hans korståg mot eliten nu går in i fas två, som består i att frälsa svenskarna från politiska dumheter.

Men om Göran Hägglund hade svårigheter att precisera det här med ”verklighetens folk”, ”kultureliten” och ”åsiktseliten” lär det bli än svårare att pedagogiskt förklara för svensken hur ett regeringsparti ska kunna ”freda människor från politiska dumheter”. Särskilt när det handlar om ett parti som är de politiska dumheternas främsta representant.

Kristdemokraterna är ett parti som varit med om att döpa om fastighetsskatten till fastighetsavgift, trots att regeringen själv erkänner att det faktiskt handlar om en skatt och inte en avgift. De har förespråkat bensinskattesänkningar i en tid när alla andra talat om klimatkris. De har tvingat fram ett vårdnadsbidrag för att fullt friska ska kunna vara hemma och lyfta bidrag, samtidigt som man sagt sig hävda arbetslinjen. Bara för att nämna tre exempel på politiska dumheter.

Syftet med allt detta får vi förmoda är att vinna väljare. Men vad Hägglund ägnar sig åt just nu lär få motsatt effekt.

Vill Kristdemokraterna visa svensken att man är ett vanligt parti för vanligt folk bör man hålla sig ifrån all typ av retorik som liknar tungotal, som det här med ”verklighetens folk”. Man bör också göra upp med sin identitetskris.

För Göran Hägglund, du är inte den lilla människan. Du och ditt parti är eliten som fattar besluten du nu vill freda folket från.

Sluta hymla med det.

Mer läsning

Annons