Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristersson totalvägrar

Annons

Ett välvilligt ord för socialförsäkringsminister Ulf Kristerssons (M) beteende är arrogant. Ett annat är obstruerande. Ett tredje är maktfullkomligt. Det finns många adjektiv som beskriver Kristersson och regeringens förehavanden. Dock inte ordet ”demokratisk”.

Två gånger det senaste året har majoriteten i riksdagen röstat igenom en återgång till de gamla reglerna i sjukskrivningen vad gäller prövning av arbetsförmåga. Men socialförsäkringsminister Ulf Kristersson totalvägrar. Han tänker inte följa det demokratiskt fattade beslutet. Det meddelade han under torsdagens möte med socialförsäkringsutskottet.

Kristersson försvarar sig med att det pågår ett arbete för att komma tillrätta med problemen i sjukförsäkringen, men att det arbetet inte är klart ännu. Kristersson tror dock att det ska gå att komma fram till en förändring i god tid före valet 2014. Mycket passande. Just i tid för att mota en kritisk väljaropinion.

Men, varje dag extra det dröjer innan reglerna i sjukförsäkringen blir humana drabbas människor. Människor som av läkare konstaterats sjuka men som inte anses sjuka av regelverket. På grund av ett riktigt sjukt system.

I dag görs prövningen av arbetsförmåga mot en i det närmaste fiktiv arbetsmarknad. Förutom att den som är sjuk har sin sjukdom att kämpa med ska den sjuke även slåss på en allt hårdare arbetsmarknad – och mot fattigdom.

Det går att kalla det Kristersson och den svenska regeringen håller på med för många saker. Men inte på något sätt handlar det om demokrati.

Mer läsning

Annons