Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturell imperialism?

/
  • Under gårdagen meddelade Sudans president att samtliga internationella hjälporganisationer måste lämna landet inom ett år. Utpressning. Med de egna medborgarnas välbefinnande som vapen.

De mänskliga rättigheterna är långt ifrån okontroversiella rättigheter.

Annons

Inom både akademisk och politisk diskurs rörande de mänskliga rättigheterna finns fraktioner som hävdar att dessa rättigheter i själva verket handlar om kulturell imperialism snarare än om en rättighetskatalog med internationell bärighet. En argumentation som grovt förenklat baserar sig på en åsikt om att västvärlden påtvingat samtliga nationer sina värderingar genom en rättighetskatalog som på intet vis speglar den kulturella mångfald som finns i världen.

Samma typ av invändningar finns även rörande den internationella brottmålsdomstolens arbete, där ICC i dag anklagas för att bedriva hetsjakt på Afrikas nationer inom ramarna för domstolen verksamhet. Vilket får anses vara en skenargumentation vars enda syfte är att misskreditera ICC.

I rapporten ”Darfur – Dimensions and Dilemmas of a Complex Situation” författade av Johan Brosché vid Uppsala Universitet, konstaterar den sudanesiske människorättsadvokaten Salih Mahmoud Osman, som bland annat tilldelats det prestigefyllda Sakharov priset för sitt arbete, att fred inte går att uppnå utan rättvisa.

Situationen har inga enkla lösningar. Men att ge vika för ett ledarskap som inte förmår skydda sin egen befolkning och som själv är en av parterna i konflikten i Darfur är inte lösningen. Sudans president ägnar sig åt hänsynslös utpressning som slår mot Sudans befolkning. Hans agerande visar med emfas att ICC:s arresteringsorder är välgrundad. Den utgör dessutom ett av få reella hot mot Omar al-Bashir, som nu alltså agerar i enlighet med detta.

Mer läsning

Annons