Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkemedelsexperimentet

2013 blev 1558 människor förgiftade av vanliga värktabletter innehållandes paracetamol, vilket innebär en ökning med 40 procent sedan 2009.

Annons

I för höga doser riskerar paracetamol ge leverskador och i värsta fall leda till döden. Av de som förgiftas är majoriteten unga flickor, och i 85 procent av fallen är förgiftningen ett resultat av självskadebeteende, rapporterar Ekot. Från den första november i år kommer därför receptfria tabletter med paracetamol bara att säljas på landets apotek har Läkemedelsverket beslutat.

Vad som hände 2009, var att regeringen beslutade om att receptfria läkemedel som värktabletter, nässpray etcetera skulle börja säljas även utanför apotek. En avreglering som läkemedelsbolagen förberedde sig inför genom prishöjningar. I januari 2010 gjorde DN en granskning som bland annat visade att läkemedelsföretaget GlaxoSmithKline efter att ha förändrat förpackningsstorleken på Alvedon 500 milligram från 30 till 20 tabletter, bara sänkte priset per förpackning med tre kronor.

Vad sänkningen på tre kronor innebar, var att priset per tablett ökade med nästan 40 procent.

Förändringen av förpackningsstorleken beslutades om av Läkemedelsverket.

Avregleringens pris i form av det ökade antalet förgiftningar, är ett tydligt exempel på hur politiker kan fatta ideologiskt motiverade beslut, som skadar människor.

Nu sätter Läkemedelsverket dock alltså stopp för försäljningen i butiker och på bensinmackar av tabletter som innehåller paracetamol. Ett klokt beslut grundat i fakta, i stället för nyliberal avregleringsiver.

Giftinformationscentralen tror dock inte att den förändringen som Läkemedelsverket beslutat om räcker. De föreslår att apoteken dessutom skall sälja paracetamol över disk och endast sälja en förpackning i taget.

Till Ekot säjer Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel å sin sida följande:

"Vi förstår inte riktigt grunderna till beslutet. Sedan är det naturligtvis så att tillgängligheten för konsumenterna försämras, inte minst på landsbygden där det är långt till närmaste apotek."

En ganska god illustration över varför Läkemedelsverkets beslut är rätt och riktigt. För hela poängen med förändringen är att försämra just tillgängligheten, för att skydda de som riskerar försöka skada sig själva genom att överdosera paracetamol.

Det kallas solidaritet. Och i likhet med att vi endast kan köpa sprit på Systembolaget i Sverige, är försämrad tillgänglighet ifråga om värktabletter, ett lågt pris att betala för att någon inte skall skada sig själv svårt eller till och med dö.

Och vad gäller människor som bor på landet, tenderar de vara tämligen bra på att planera sina inköp, oavsett om det handlar om mjölk eller värktabletter.

Just på grund av avstånden till det allra mesta.

Mer läsning

Annons