Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt oss inte glömma vare sig Joe Hill eller Alan Kurdi

Annons

2015 markerar 100 års minnet av Joe Hills dödsdag. Den 19 november 1915 avrättas Joe Hill i Salt Lake City efter att ha dömts för mordet på grönsakshandlare John G Morrison och hans son Arling.

Göran Greider vandrar i sin bok Städerna som minns Joe Hill i Joe Hills fotspår för att få fatt på den, som han beskriver det, "notoriskt undflyende" fackföreningskämpen vars korta liv gör avtryck även i vår tid. Precis som andra före honom, hittar inte heller Göran Greider alla svar han söker. Viktiga dokument som hade kunnat sammanfogas till en mer heltäckande skildring av Joe Hill och hans liv finns inte längre. Slumpen och skammen har lett till att viktig dokumentation, exempelvis sjukhusjournaler, hamnat på soptippen. Eller, som i fallet med hans kvarlåtenskap från fängelset, eldats upp av änkan till den släkting som tog emot dem. På grund av skammen av att ha en påstådd mördare i släkten.

Kanske är det dock också i delar just denna avsaknad av total kunskap om hans liv, som tillsammans med det vi faktiskt vet, sångerna som fortfarande sjungs, den fackliga kampen som fortfarande pågår och de orätt som Joe Hill möter under rättegången som leder till hans död, som människor fortfarande möter i världen, som hållit Joe Hill vid liv ända in i våra dagar. Mycket har förändrats. Men också väldigt lite.

Joe Hills levnadsöde, är inte bara berättelsen om Gävlesonen som blev fackföreningsmartyr i USA och som i modern tid omsjungits av såväl Bob Dylan som Bruce Springsteen. Det är också berättelsen om en av alla de som lämnade Sverige när det förra seklet ännu var ungt, på jakt efter ett bättre liv än det av fattigdom och enorma klassklyftor plågade Sverige kunde erbjuda. Berättelsen om Joe Hills liv, är därför också berättelsen om de som 2015 kommit till vårt land för att, i likhet med Joe Hill, hitta en ny början.

I Städerna som minns Joe Hill flimrar även Dan Andersson förbi på sidorna i några korta rader. Dan Andersson som 14 år gammal skickas till släkten i Minnesota för att, som Göran Greider skriver, "ta reda på om det var mödan värt för den fattiga finnmarksfamiljen att emigrera." Dan Andersson stannar i USA i ett halvår, och kommer till slutsatsen att det är lika fattigt där som här. Dan Andersson, var ett ensamkommande barn i USA. Inte helt olikt de barn som 2015 kommer till Sverige.

Mellan 1851 och 1910 emigrerade över en miljon människor från Sverige. Joe Hill var en av dem, när han hösten 1902 lämnade Sverige. Den stora majoriteten, nästan 950 000, begav sig av till Amerika enligt SCB. Av de som föddes under 1800-talets andra hälft lämnade runt 20 procent av männen och 15 procent av kvinnorna Sverige för USA. Det resulterade till sista i att regeringen försökte stoppa emigrationen med hjälp av lagstiftning. Under en period förbjöds män att lämna Sverige innan de hade full­gjort värn­plikten.

Då försökte vi stoppa människor från att lämna landet. I dag försöker vi stoppa dem från att komma in i Sverige och EU. Joe Hills samtid. Alan Kurdis samtid.

Kanske är berättelsen om Joe Hill därför egentligen framför allt berättelsen om människans oförtröttliga strävan mot en ljusare framtid. För sig själv, men också för mänskligheten som helhet. Oavsett vad lagstiftare önskar henne och försöker förmå henne till.

Den 25 och 26 december kan du läsa utdrag ur Göran Greiders bok Städerna som minns Joe Hill här på ledarsidan.

Mer läsning

Annons