Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leg. lärare

Annons

När det gäller barns utbildning har vi länge nöjt oss med förhållandevis lite. I stället för bra skolor för alla, möjligheten att välja bort dåliga skolor. I stället för lärare med lärarexamen, lite vem som helst.

Obehöriga lärare har varit ett frekvent förekommande inslag i skolan, med allt vad det innebär i form av kompetensbrist. För lärare är ett yrke som kräver utbildning för att kunna utöva korrekt. Men trots det har statusen på läraryrket sakta devalverats genom bland annat arbetsgivarnas vurm för okvalificerade lärare, vilket gjort lärare till ett långt ifrån så attraktivt yrke som det borde vara.

Därför är det gott att se att riksdagen fattat det enda vettiga beslutet och nu inför lärarlegitimation samt legitimation som krav för tillsvidareanställning. Förhoppningsvis bidrar legitimationen till en välbehövlig statushöjning av yrket.

För eleverna å sin sida handlar det om att erbjudas kvalitetssäkrad utbildning med lärare som faktiskt är utbildade att undervisa i sitt ämne och med behörighet och kompetens att sätta betyg. Det senare något som förhoppningsvis också minskar godtycket i betygssättningen.

Att gilla lärarlegitimationen är därför mycket enkelt. Det handlar trots allt om ett instrument som kan öka kvalitén ifråga om en av de viktigaste byggstenarna för en människas framtid och förutsättningar: vår utbildning.

För precis som vi ska kunna vara säkra på att det är en legitimerad läkare som undersöker oss när vi söker vård bör vi kunna vara säkra på att lärarna som utbildar Sveriges framtid faktiskt är behöriga att göra det.

Så viktig är utbildningen faktiskt.

Inte minst för de elever för vilka skolan ska fylla en kompensatorisk roll.

Mer läsning

Annons