Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lekstuga

/
  • SD-TOPPAR. Jimmie Åkesson och Sven-Olof Sällström I förgrunden William Petzäll och  Björn Söder.

Annons

William Petzäll, 23 år, riksdagledamot för Sverigedemokraterna meddelade igår att han blir politisk vilde.

Petzäll har sedan tidigare ett etablerat missbruk och har skapat skandalrubriker på grund av sitt vidlyftiga leverne. I februari tvingades han spendera en natt i fyllecell och har efter det genomgått två behandlingar för sitt missbruk . En tragedi för Petzäll och hans anhöriga. Men också ett haveri för Sverigedemokraterna, som nu förlorar ett av sina mandat.

William Petzälls avhopp ger bilden av ett stökigt Sverigedemokraterna. Den bilden är dock redan sedan tidigare etablerad. Därför påverkas förmodligen inte Sverigedemokraterna av detta avhopp i någon vidare bemärkelse än i form av förlust av ett mandat, då deras väljare tycks vara begåvade med ett obegripligt tålamod och förmåga till överseende.

När William Petzäll nu blir politisk vilde sviker han de väljare han valts in i riksdagen av som representant för Sverigedemokraterna. Som riksdagsman är han personligen invald och därför kan inte Sverigedemokraterna ersätta honom med en annan representant. Som politisk vilde finns ingen annan egentlig plats i riksdagsarbetet för Petzäll än i kammaren. Men det verkar inte bekymra Petzäll nämnvärt.

Kanske är det riksdagslönen på 56 000 som får William Petzäll att klamra sig fast vid sin plats. Oavsett skälen har Petzäll dock dömt ut sig själv som folkvald. Det borde han ta konsekvenserna av och istället fokusera helt på att bli fri från sitt missbruk.

Vad debaclet kring William Petzäll först och främst visar är att Sverigedemokraterna och deras representanter uppenbarligen inte går att lita på. Vilket kan vara värt att ha i åtanke när det som väljare blir dags att lägga en röst i valurnan år 2014.

William Petzäll och Sverigedemokraterna gör riksdagen till en lekstuga. Det är att vanära den demokrati man är satt att upprätthålla genom sitt arbete.

Mer läsning

Annons