Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livet förändras på ett ögonblick

Annons

Det var oerhört märkligt att stå och göra frukost morgonen den 23:e juli, då, för fyra år sedan. Stå där mitt i denna vardagliga handling och tänka på alla de unga socialdemokrater vars liv dagen innan hade släckts på Utöya. Bombattentatet på morgonen i Oslo, som bara var början på mardrömmen som drabbade Norge fredagen den 22 juli 2011.

Alla dessa unga, politiskt engagerade människor som hade åkt till Utöya för ett sommarläger fyllt av politiska samtal, nya vänner och erfarenheter. Nu var många av dem döda, skulle aldrig få stiga upp igen och äta frukost, inte få börja skolan igen till hösten, aldrig tänka, andas, springa, prata igen.

Attentatet på Utöya bar politiska motiv. Detta får vi aldrig glömma. Anders Behring Breivik var en ideologiskt driven mördare, tillhörandes samma tankesfär som Sverigedemokraterna. Behring Breivik som även under en tid varit medlem i Sverigedemokraternas norska syskonparti Fremskrittspartiet.

När vi minns Breiviks 69 offer på Utöya, måste vi även minnas deras politiska engagemang. Ett politiskt engagemang Anders Behring Breivik mördade dem för, just på grund av att det utgjorde antitesen tills hans eget hat. Mot islam, mot muslimer, mot feminister, mot socialister.

Fyra år senare verkar det som om Sverige tyvärr lärt sig lite av dådet på Utöya. Sverigedemokraterna växer, islamofobin består. De tankar som närde Breiviks hat, existerar fortfarande i vårt samhälle.

Vi hedrar Breiviks offer, deras arbete och liv genom att inte själva stå likgiltiga inför hatets agitatorer och propagandan som hävdar att det finns mer som skiljer oss åt som människor, än förenar oss. Det är inte sant. Det kommer aldrig vara sant.

Men den lögn som upprepas tillräckligt många gånger riskerar till sist bli en sanning.

Och det är vårt gemensamma ansvar att se till att så aldrig blir fallet.

Det är vi skyldiga alla de som mördades på Utöya för sin tro på att ett bättre Norge och en bättre värld faktiskt är något vi kan välja för varandra.

Mer läsning

Annons