Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löfvens nej blev Sjöstedts vinstlott

Annons

Det är kongresstider för de mindre rödgröna partierna just nu. Denna helg håller Vänsterpartiet kongress i Örebro, nästa helg är det Miljöpartiets tur i Karlstad.

Vänsterpartiets kongress har hamnat i skymundan av Miljöpartiets dito där de nuvarande språkrörens vara eller icke vara har ställts på sin spets.

Men, Vänsterpartiet är ett parti som förtjänar betydligt mer uppmärksamhet än vad de i dag får. Partiet har smugit under radarn och är nu Sveriges fjärde största parti efter Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Den senaste Sifomätningen ger Vänsterpartiet 8,2 procent. Det är en stabil ökning från valresultatets 5,7 procent och innebär ett betryggande avstånd ner till de fyra övriga småpartierna där Centerpartiet är störst med 5,9 procent.

Att Stefan Löfven sa nej till Jonas Sjöstedts utsträckta hand i samtalen om regeringsbildning efter valet kanske smärtade då, men i dag kan det konstateras att det var en vinstlott för partiet. Vänsterpartiet befinner sig i en gynnsam position. Partiet har stor makt att påverka regeringens politik i och med budgetsamarbetet. Samtidigt kan partiet vara i tydlig opposition mot regeringen i de frågor som de vägrar kompromissa om, som flyktingpolitiken eller Vattenfalls kolbrytning i Tyskland.

Det vill säga: samma frågor som Miljöpartiet så tydligt förlorat på genom sitt val att ingå i regering med Socialdemokraterna. Samtidigt har Vänsterpartiets kongress i Örebro fokus på den gröna politiken. Ett ekologiskt-ekonomiskt program ska klubbas under helgen. Det ger bilden av att det är enklare att vara trovärdig i miljöfrågor i opposition, men betydligt svårare i regeringsställning tillsammans med Socialdemokraterna.

Under de 18 månader som gått efter valet har Vänsterpartiet fått igenom mycket av sin egen politik tack vare budgetsamarbetet med regeringen. Det handlar om sådant som fler anställda i kvinnojourerna, höjd sjukersättning, gratis medicin till barn, investeringsstöd för byggande av hyresrätter – och de tio välfärdsmiljarderna. Anmärkningsvärt är att när socialdemokrater och miljöpartister svarar på frågan vad de åstadkommit i regeringsställning lyfter de ofta just förslag som ursprungligen kommit från Vänsterpartiet. Det lilla röda partiet som borgarna brukar använda som skrämselpropaganda är inte så litet längre. Det har vuxit på sig och får allt mer inverkan på svensk politik.

Jonas Sjöstedt lyfte också just detta i sitt inledningstal under kongressen: "De beslut vi fattar i detta rum de närmaste dagarna kan mycket väl vara verklighet redan nästa år", konstaterade han. Det är makt. Vänsterpartiet är ett parti med makt att förändra, och förhoppningsvis förbättra, Sverige.

När vi ser Socialdemokraterna alltmer anamma den borgerliga världsbilden och Miljöpartiet svansa efter. Då ser vi behovet av ett starkt Vänsterparti för att puffa regeringspartierna åt rödgrönt håll.

Vänsterpartiet går inte att vifta bort längre. Vänsterpartiet bör tas på allvar.

Mer läsning

Annons