Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löpande bandet

Annons

Henry Ford var den första att använda sig av det löpande bandet i sin produktion av bilar. En princip som möjliggjorde effektiv masstilverkning. I Stockholm använder sig Praktikertjänst av samma princip. Läkare som tar emot fler patienter än beräknat premieras, undersökningar och provtagning läggs på samma kostnadsställe som läkarnas löner. Allt för effektivitetens skull.

Systemet är dubiöst. Målet ska inte vara att skotta igenom så många vårdtagare som möjligt så snabbt som möjligt eller ta så få prover som möjligt. Målet ska vara att ge människor den vård de behöver.

Men så ser det alltså inte nödvändigtvis ut. De privata aktörer verkar onekligen lägga mer fokus på pengar än person. För vårdcentralerna utgör exempelvis provtagning en rörlig kostnad som måste kontrolleras. Vilket bäst görs genom att minska antalet provtagningar.

Den svenska sjukvården har redan visat sig vara ofullkomlig. Kvinnor och män ges inte vård på lika villkor, skillnader finns i överlevnadsgraden för olika sjukdomar mellan landstingen, klass har visat sig delvis avgöra våra förutsättningar att få rätt vård. Det är verkliga problem som behöver lösningar.

Och när det nu redan ser ut på det här viset. Hur påverkas i så fall situationen av en modell där läkare går på ackord? Förmodligen handlar det om ett system som på sikt bidrar till att öka klyftorna inom vården, snarare än minska dem.

På det hela taget framstår det som om förlusterna riskerar bli större än vinsterna när vinstintresset tar sig in. I en verksamhet där människan och inte pengar ska stå i centrum.

Mer läsning

Annons