Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M-problem döljs

Är borgarna på väg mot valseger? Man får det intrycket av de senaste opinionsmätningarna, exempelvis Sifo i går.

Annons

I den får Moderaterna, efter en statistiskt säkerställd uppgång på fem procentenheter på en månad, hela 31 procent.

För det andra bevittnar vi en borgerlig kannibalism. Moderaternas framgångar går ut över andra borgerliga partier. Exempelvis Folkpartiet hade en statistiskt säkerställd nedgång till 5,6 procent i mätningen.

För det tredje har Kristdemokraterna, minsta borgerliga partiet, sedan valet halverats, från 6,6 procent till 3,3 i mätningen. Tar sig inte Göran Hägglunds parti in i riksdagen får borgarna svårt att behålla makten.

För det fjärde: när S regerar brukar medierna söka motsättningar i partiet mellan vänster- och högerflyglar, döpta till rosornas krig. Liknande motsättningar finns i Moderaterna när partiet blivit större, mellan skattesänkarhögerns blå gammelmoderater och mitteninriktade orangea nya moderater. Men de har dolts och medierna har inte granskat dem.

För det femte: när krisen blir vardag med högre arbetslöshet hamnar regeringen i fokus för kritiken för att läget är dåligt. Så är det i andra länder och så har det varit i Sverige förr.

För det sjätte: Sverigedemokraterna har hamnat i skymundan och ser nu ut att få det svårt att ta sig in i riksdagen. Men skulle partiet ta sig in får borgarna, och även vänsterblocket, svårt att bilda majoritetsregering.

Slutligen är sedan ett halvår S-ledaren Mona Sahlin i en svacka som beror på flera saker. En del är självförvållade. Men en kampanj i medier och från motståndare pågår mot henne. Den borde avta så småningom.

Mer läsning

Annons