Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mail från Filip Struwe, SVT, till ledarsidan

/

Annons

Uppdaterad klockan 16.30 den 24 november med ytterligare svar från Filip Struwe, SVT:

Hej Jenny!

Vad roligt att din artikel är mest läst på er hemsida. Bäddat för ryggdunk på redaktionen på måndag. Gratulerar.Tyvärr har du roat kollegerna, och vad betydligt värre är, dina läsare med ogrundade insinuationer samt faktafel.Först, du gör en poäng av att vi var förvånade av att detta inträffade i just Boliden. Ja det var vi, för att flera medier dessförinnan rapporterat om att polisen sökte på adresser i Göteborg och Stockholm. Då måste man ju säga att just den lilla orten Boliden var en ganska otippad plats. Eller Arbetarbladet kanske hade information om att det var i just Boliden den misstänkte terroristen fanns? Och skickade ut sitt Bolidenteam till asylboendet för direktrapportering med bild OCH ljud? Tror inte det. SVT var däremot där och rapporterade efter bästa förmåga i ett läge när polisen sa noll. Först med ljud. Sedan med ljud samt bild i slutet av sändningen, men då hade du väl stängt av.Sedan presenterar du för dina läsare som vore det sanning att vi frågade en reporter i Umeå, som om han vore på plats i Boliden. Det är fel. Jag frågade reportern i Umeå vilken information de hade fått, från de som de talat med, i Boliden och Skellefteå.Jag vet lika väl var Umeå ligger i förhållande till Boliden, som du vet var Uppsala ligger i förhållande till Stockholm. Men det är ju som sagt helt irrelevant. Förutom att du gör någon sorts insinuant poäng av frågan i din artikel.Därefter påstår du att vi sagt att Boliden ligger utanför Västerbotten. Sakfel. Igen. Det sa vi aldrig. Här bygger du en journalistik på fria fantasier. Källkoll? Nänä. Inget för Arbetarbladet tydligen.Utöver detta framhåller du Norran som en fanbärare av sanningen, den tidning som vi citerade i sändning, felaktigt, när de påstod att 8-9 personer utöver Majid var gripna, när det i själva verket var så att dessa personer togs till polishuset i Skellefteå för att förhöras. Troligen upplysningsvis men detta vet varken vi ni eller Norran. Däremot vet vi att Säpo gick särskilt ut och dementerade ryktena att fler än 1 person var just gripen. Allt detta framgick av vår sändning.Dessutom bakar du ihop Aftonbladets felsägning SOLLefteå med vår sändning. Vi sa aldrig Sollefteå utan bara Skellefteå. Men men. Aftonbladet eller SVT. Det kvittar ju för Arbetarbladet. För båda redaktionerna ligger ju i Stockholm. Skiten får skvätta lite hursom. Inte så noga.Trodde Arbetarbladet var en seriös tidning. Tydligen inte. Men grattis till klicken. Måste ha känts lite skönt att puckla på riksmedia, om än med skarvningar och ljug. (Ps Strategin funkade fint, din artikel är flitigt delad i sociala medier. Lögner, insinuationer och en ökad polarisering mellan stad och landsbygd är ju precis vad Sverige behöver. Ds.)

Vänliga hälsningar

Filip Struwe

SVT Nyheter

SVAR DIREKT:

Hej Filip,

Jag vet inte om du tog dig igenom hela min ledare innan du bestämde dig för att maila mig 02.47 i fredags natt.

Längst ner i ledaren du ifrågasätter har jag, då SVT valt att inte lägga ut er livesändning, reserverat mig för faktafel. Detta trots att ledaren lästs igenom av Catarina Wilson vid SVT.

I vanliga fall brukar jag länka jag till relevanta källor som jag använt mig av i mitt arbete med en ledare. Detta för att den som läser våra texter själv ska ha möjlighet att ta del av orginalkällan och på så vis även kunna värdera mina analyser med bas i det material jag använt mig av.

Eftersom jag skrev ner citatet under pågående sändning i en tweet, detta för att ha den på pränt, ville jag kontrollera detta samt övriga delar av sändningen som jag reagerade på.

Eftersom SVT inte lade ut sändningen och beskedet från Catarina Wilson var att SVT inte skulle lägga ut sändningen, hade jag inte möjlighet att göra den faktakontroll jag i vanliga fall gör med de artiklar jag skriver. Därför var det också viktigt för mig att vara transparent och redovisa detta. Hence reservationen för faktafel i slutet av ledaren.

Jag har gjort vad jag har kunnat för att faktakolla min ledare. Jag är i ledaren även transparent med hur jag gjort detta. Och så länge SVT inte lägger ut er sändning, har ingen utanför SVT möjlighet att kontrollera vare sig innehållet i er sändning eller min ledare. Det är naturligtvis olyckligt. Att det sker på grund av att ni publicerat ett namn som inte skulle ha publicerats, får vi ta ert ord för.

Innan jag över huvud taget ringde SVT lade jag ordentligt med tid på att försöka hitta sändningen på SVT.se och SVTplay. Jag bad efter det även en av våra nyhetschefer söka efter sändningen, för att två personer, i två olika delar av vår organisation, skulle ha kontrollerat om sändningen låg ute.

Kanske borde jag ha ringt ytterligare personer i er organisation, men Wilson hade tillgång till ledaren och ansåg sig uppenbarligen så insatt att hon kunde svara på mina frågor. Hon hänvisade mig inte vidare till någon annan inom er organisation. Hon hade inte något att anmärka på rörande sakinnehållet. Vad Wilson anmärkte på, var endast passusen rörande presstjänsten som hon ansåg vara "tjabbig".

Jag ljuger inte, att jag efter 13 år som ledarskribent och politiskt redaktör skulle ha börjat med det i fredags, faller på sin egen orimlighet. Jag mailar heller inte programledare på SVT 02.47 fredag natt från min jobbmail för att anklaga dem för att ljuga.

För mig är fakta viktigt, långt mycket viktigare än någon prestige. Det är grunden för all trovärdighet jag har i mitt arbete. Vi på ledarsidan har ett ansvar gentemot våra läsare, och det ansvaret har jag också försökt att ta även i det här fallet. Det var därför jag valde att reservera mig för eventuella faktafel, även efter det att jag talat med Catarina Wilson. Och skulle det visa sig att jag har fel, kommer jag naturligtvis att korrigera dessa fel. Att detta ens är något som behöver skrivas ut, tycker jag är oerhört sorgligt, eftersom det för mig är självklart.

Hade jag inte brytt mig om källkoll, vilket du utan grund hävdar, hade jag över huvud taget inte brytt mig om att leta efter sändningen eller kontaktat er på SVT. Vilket jag dock alltså gjort.

Självfallet kan mitt arbetssätt ifrågasättas. Och, igen, det var just därför jag var transparent med hur jag gått tillväga i mitt arbete med ledaren.

Ett alternativ hade naturligtvis varit att inte skriva artikeln över huvud taget på grund av att sändningen inte fanns tillgänglig för faktakontroll. Men jag såg sändningen i alla de delar jag skrivit om, och var också övertygad om att fler måste ha sett samma brister.

Är jag trygg med vad jag skrev? Absolut. Hade jag velat kontrollera orginalkällan? Absolut.

Jag förstår faktiskt inte varför du är så upprörd, Filip. Somligt blev bra med sändningen, somligt blev mindre bra. Vilket jag också understryker i min ledare. Jag förklarar också för läsarna vilka problem som föreligger journalistiskt i ett pågående skede där få uppgifter är bekräftade.

Hade jag varit dig, hade jag istället för att maila i uppenbar affekt, funderat över varför så många uppenbarligen tycker att min text resonerar med dem. Inte minst givet det enorma förtroende som SVT har bland sina tittar.

Att de problem jag såg med sändningen, är ett problem i vidare bemärkelse, finns för övrigt insikt om även inom SVT. Jag har själv varit hos er för att tillsammans med Sverker Olofsson tala om just detta med förhållandet mellan stad och land med utgivare och programchefer för SVT inom segmentet samhälle/nyheter hösten 2014.

Två av frågeställningarna från SVT varandes:

"Vad det är för Sverigebild vi inte rapporterar om och vilka frågor vi inte lyssnar på"

Vidare skrev Eva Hamilton denna mycket intressanta krönika rörande SVT 2014, där hon bland annat frågar sig följande:

"...påfallande ofta kommer mailen från vanliga människor som tycker att SVT är helt fokuserat på Stockholm."

Samt:

"På vilket sätt är vi närvarande i livet utanför storstäderna? Hur undviker vi det stereotypa?"

Det är frågor att ständigt fundera på för SVT, såväl som för andra medier.

Mvh

Jenny Wennberg

SVAR FRÅN FILIP STRUWE:

Hej Jenny!

Tack för det långa svaret.

Så bra att du la ner mycket arbete på att bekräfta uppgifterna. (Dessvärre var det så att en känslig namnpublicering förekom varför vi inte återpublicerar uppgifterna.)

Samtidigt är det lite märkligt att bygga en hel artikel, och sedan avsluta med att säga att detta kanske inte är sant. Och samtidigt väljer att skruva till det genom att spela på den populära åsikten att storstaden inget kan om landsorten.

(Jag tror Sverige skulle må bra av röster som försöker överbrygga klyftorna mellan stad och landsbygd snarare än att de eldas på, på ledarplats.)

Men jag är glad att du avslutar med att öppna för det som borde vara den viktiga diskussionen, en seriös diskussion om den så kallade Sverigebilden.

Här tror jag många redaktioner och mediehus har stora utmaningar i att bevaka hela Sverige, i ett läge när lokal journalistik blir alltmer pressad.

Där har inte minst vi som jobbar på SVT ett mycket stort ansvar. Vi tar det på allvar och vi kan verkligen bli bättre.

Hoppas vi får möjlighet att prata mer om Det vid tillfälle.

Vänliga hälsningar

Filip Struwe

SVT Nyheter

Mer läsning

Annons