Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maktbruk

/
  • Beskedet från G20 mötet var ett besked om att världens främsta ledare nu faktiskt tänker leda. Att man har för avsikt att återta dela av den makt man tidigare överlåtit till en oförmögen marknad.

Runt 1 000 miljarder ytterligare dollar som ska rädda världen från armod. Dollar som i sig utgör en så enorm summa att det torde vara en omöjlighet att ens påstå att vidden av gårdagens besked från G20-mötet om det största räddningspaketet världen sett är överblickbar i detta nu.

Annons

Men klart är att G20-mötet genom sitt paket visar att världens ledare insett att den politiska makten är till för att brukas, inte att abdikera från.

Våra nationer är politiskt styrda ekonomier som tidigare varit redo att avstå från delar av sin makt till förmån för en marknad som visade sig vara oförmögen att bära ansvar, men krävde frihet och ett minimum av politiska ramverk. Ett maktöverlåtande som blev en dyrköpt kollektiv erfarenhet. För den politiska makten kan aldrig ersättas med vare sig marknad eller de multinationella företagens beslut. Styrning och reglering är nödvändig för en sund global ekonomi och marknad.

Den låt gå-politik, brist på samarbete och egennytta som skapat skatteparadis och finansiella system som präglats mer av hopp om självreglering än av politisk reglering ska därför nu ersättas med ökad kontroll och fler krav.

Skatteparadisen ska åläggas krav om att tillhandahålla information rörande de tillgångar som finns. Reglerna för löner och bonusar och finanssektorns verksamhet skall ses över och skärpas. Den politiska styrning som tidigare ansetts vara onödig skall nu införas och makten som överlåtits skall delvis återtas.

Konsekvenserna av gårdagens besked är svåra att överblicka. Om åtgärderna är tillräckliga är omöjligt att säga. Klart är dock att det hela handlar om ett resolut och nödvändigt politiskt agerande som bygger på samarbete mellan nationer som insett att en globaliserad ekonomi också kräver en globaliserad politik.

Befolkningar som förlorat sina arbeten, sin trygghet och sin tilltro till både marknad och politik behövde gårdagens besked. Ett besked om att världens politiska ledare nu faktiskt tänker leda. För lärde den globala ekonomiska kollapsen hösten 2008 oss något, så torde det vara att den politiska makten är till för att brukas. Inte överlåtas.

Mer läsning

Annons