Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malmö – ett USA i Sverige

/

Sedan slutet av november har fem personer skjutits ihjäl på öppen gata i Malmö, bland annat en 15-åring.

Annons

Även om antalet mord i det här landet är konstant och sju av tio gärningsmän är familjemedlemmar eller bekanta till offret, skapar detta våld mycket oro. Orsaken är känslan av att vem som helst kan bli skjuten var som helst, helt utan förvarning. Även du och jag.

Den biträdande rikskriminalchefen säger att han har svårt att hitta paralleller till de senaste veckornas dödsskjutningar i Malmö. Då ska jag, även om jag inte känner till de här fallen, ge några tips: vapentillgång, segregation och fattigdom.

Sverige ligger på åttonde plats i världen vad det gäller vapentillgång. Var tredje svensk har ett vapen. Visserligen är fyra av fem olika typer av jaktgevär, men det finns 140 000 revolvrar och pistoler, och ett par tusen automatvapen. Och det är bara de legala vapnen. Till det kommer kanske 50 000 illegala vapen. Att vapentillgång har en koppling till grovt våld är uppenbart. I USA går det i stort sett ett legalt vapen per invånare och på tio i topplistan över vapen i världen finns förutom USA, Jemen, Irak och Serbien. Lite tråkigt sällskap. Vapen ökar risken för dödsskjutningar och är en nödvändig, om än inte tillräcklig, förutsättning. Men vapentillgång i kombination med segregation och fattigdom skapar en oroväckande grogrund för alldeles tillräckliga förutsättningar.

Malmö är den stad i Sverige med störst barnfattigdom, och i många avseenden störst segregationsproblem. För att beskriva skillnader i uppväxtvillkor kan man göra jämförelsen mellan ett barn till en ensamstående invandrare (50 procent är fattiga) och ett sverigefött barn med sammanboende föräldrar (3,5 procent är fattiga). Vi har skapat en oändlig skillnad i uppväxtvillkor för barn i det här landet.

Men Malmö är ändå inte unikt. SNS välfärdsrapport 2011 visar tydligt att Sverige närmar sig USA med stormsteg. Vi ligger i dag, vad det gäller inkomstfördelning, där USA låg på 80-talet.

Och även om vi har en barnfattigdom långt under USA:s nivåer har vår barnfattigdom dubblats på bara tio år och så även fattigdomen i allmänhet. Mest dramatisk försämring har just ensamma föräldrar fått där fattigdomen har tredubblats på tio år.

Visst kan det vara rätt att föreslå hårdare vapenlagar, men så länge regeringen inte har någon idé om hur man minskar skillnaderna mellan människor och bekämpar fattigdomen kommer orsakerna till att ta till vapen bara att öka och det oändligt mycket mer än vad tillgången till vapen i bästa fall minskar.

Ursula Berge
Samhällspolitiks chef, Akademikerförbundet SSR

Mer läsning

Annons