Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mandomsmassage

/

Det är skillnad på brott och brott. Uppenbarligen. I Gävle har det legat en bordell bara ett kvarter från polishuset. Men det tycks inte ha orsakat polisen något större huvudbry.

Annons

 

Det intressanta är dock inte att kvinnor sålt sexuella tjänster. Det intressanta är att män gått till en lokal bara ett kvarter från polishuset och köpt sexuella tjänster. Det intressanta är att en 59-årig man obehindrat kunnat ägna sig åt koppleriverksamhet. Män som alla enligt svensk lagstiftning gjort sig skyldiga till ett brott.

Gefle Dagblads reporter Daniel Siksjö fick inte något gehör hos polisen inledningsvis när han började undersöka ett tips om prostitution. När Daniel Siksjö gick till polisen fick han besked om att det inte fanns något som tydde på att tipset var korrekt. Men efter ett besök på en av massagesalongerna med dold mikrofon som avslöjade att prostitution faktiskt förekom, vaknade även polisen.

Sexköpslagen har en straffskala som innebär att sexköp är ett lika högprioriterat brott för polisen som snatteri. Brott mot sexköpslagen går sällan och aldrig till rättegång.

Det vanligaste är att det hela landar i ett så kallat strafföreläggande. Och i hanteringen av sexköpsbrottslingar har det även rapporterats om att lagens långa arm visat sig vara mycket tillmötesgående. Handlingar har på begäran exempelvis skickats till brottslingarnas arbetsplatser i stället för hem för att undvika att männen avslöjas som sexköpare inför sina familjer.

Men ointresset från Gävlepolisens sida är ändå obegripligt. I Gävle köper män sexuella tjänster på massagesalong. I Gävle har det funnits en bordell mitt inne i stan, bara ett kvarter från polishuset.

Vad det hela handlar om är därför inte bara sexköp, det handlar även om koppleri. Och det är även vad den 59-årige man som står bakom massagesalongerna i både Gävle och Stockholm nu är misstänkt för, grovt koppleri, ett brott som kan ge upp till 6 års fängelse.

Men i Gävle hände trots detta alltså inget. Inledningsvis. För att polisen över huvud taget skulle orka bry sig krävdes det en ensam journalists arbete. Och vid senaste kollen var det trots allt polisen och inte landets journalister som hade till uppgift att uppdaga brott.

Men det kanske bara är en missuppfattning?

Mer läsning

Annons