Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människorna och politiken

Annons

Miljöpartiet sätter ambitionsnivån högt och hoppas på att 250 000 svenskar skall vara med och arbeta fram partiets politik inför valet 2014. 

Att försöka engagera väljarna har blivit populärt, inte bara i Sverige, i takt med att medlemstalen sjunkit.

Partiernas verksamhet har sakta blivit en angelägenhet för allt färre, utom på valdagen. Sverige kan ännu stoltsera med ett internationellt sett högt valdeltagande. Medlem i ett parti vill dock väldigt få bli. 

Lyckas inte partierna bli mer av en angelägenhet även i svenskens vardag finns dock risk att detta i slutändan även kommer återspeglas i just valdeltagandet. 

En ödesbestämd utveckling handlar det dock inte om. Det politiska engagemanget finns bland medborgarna, samtalet om politiken pågår ständigt, men det förs i allt för låg utsträckning mellan partierna och medborgarna. 

Och vem kan egentligen ifrågasätta de sjunkande medlemstalen. 

Tyvärr har våra partier allt mer antagit formen av kampanjorganisationer, som först och främst är intresserade av väljarna under valrörelsen. Lägg till det former för engagemang illa anpassade efter en verklighet där tiden i de svenska hemmen är knapp och toppa det med lite grälsjuka, intriger, toppstyrning och lågt i tak för tanken. Sammantaget handlar det om en typ av organisationer som i sin nuvarande konstruktion är i allra högsta grad rationellt att välja bort. 

Partierna är krävande. Och i dag finns mycket lite utrymme för krävande relationer. 

Mer läsning

Annons