Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måste. Inte vill.

/
  • I går kom besked om att regeringen slutligen tänker ge kommunerna extra medel för att klara samhällservicen även i kristider.

Den borgerliga regeringen hade som ambition att reformera Sverige, att peta solidariteten till förmån för individualismen. Vilket man också gjorde.

Annons

Eftersom svensken gavs diagnosen trygghetsnarkoman skars det ner i våra trygghetssystem, a-kassan skulle självfinansieras i högre grad och ersättningsvillkoren försämras, sjukförsäkringen reformerades även den eftersom utanförskapet, som sjukdom och arbetslöshet klassificerades som, ansågs vara en socialdemokratisk konstruktion snarare än del av en krass verklighet.

Sedan skars det i vuxenutbildningen och antalet högskoleplatser. Det skulle satsas på kvalitet i stället för kvantitet hette det rörande högskolan. Som om det ena per automatik skulle utesluta det andra.

Vid regeringsskiftet präglades Sverige av tillväxt och ett ökande antal arbetstillfällen. Därför framgick det inte heller klart och tydligt vilka konsekvenserna av denna borgerliga nedmontering egentligen var. Men vad det hela handlade om var en politik endast anpassad för högkonjunktur.

Men nu sitter vi här. Mitt i lågkonjunkturen, med få kronor i statskassan och i behov av både utbildningsplatser och sysselsättning och dessutom har det visat sig att människor inte blivit friskare bara för att villkoren i sjukförsäkringen försämrats. Det är inte förrän nu konsekvenserna av regeringspolitiken för att sätta fler i arbete, som nedmonteringen heter på borgerlig svenska, blivit fullt synliga. Och uppenbarligen är inte ens regeringen särskilt nöjd med vad man ser. För nu klipps och klistras det i regeringskansliet efter bästa förmåga på politikområde efter politikområde.

Det lät onekligen väldigt generöst när Moderaterna i går förkunnade att man nu vill ge kommunerna höjda statsbidrag. Realiteten är dock den att regeringen ge kommunerna ökade resurser. Vilket Moderaterna tyvärr varit de sista att inse.

Det hela handlar inte om generositet. I takt med att lågkonjunkturen svept in över Sverige har även kommunernas ekonomi försämrats och skatteintäkterna minskat. Höjda statsbidrag är därför en nödvändig prioritering från regeringens sida för att landets kommuner över huvud taget ska ha en sportslig chans att faktiskt leva upp till de lagstadgade krav som ställs på dem i fråga om samhällsservice. Utan extra pengar, större skolklasser och glesare med personal inom omsorgen, nedskärningar och uppsägningar.

Gårdagens besked från Moderaterna hade kunnat ses som hoppingivande. Ett tecken på självinsikt och ödmjukhet inför den situation Sverige befinner sig i. Så var dock inte fallet. För när Fredrik Reinfeldt pratat klart om höjda statsbidrag till kommunerna och behovet av fler utbildningsplatser kom det där ordet igen; skattesänkningar.

Mer läsning

Annons