Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer och mindre

/
  • ÖKADE KLYFTOR. Vänsterpartiet har låtit RUT, riksdagens utredningstjänst, räkna fram siffror för hur inkomstskillnaderna har utvecklats sedan 2006. Rika blev rikare, fattiga fattigare.

Regeringen skickar över miljarder till de redan proppmätta, och lämnar de hungrande utanför de dignande matsalarna. Välfärden, säger den högerledda administrationen, skall fördelas efter förtjänst; det blev 57 procent till män och 43 till kvinnorna.

Annons


Den som räknat på fördelningen finner mer av gammal högerpolitik; den rikaste tiondelen (73 procent är män) gavs 23 procent av skattesänkningarna. Dessa och andra siffror har RUT, riksdagens utredningstjänst, räknat fram åt Vänsterpartiet och de redovisades i går på eliternas anslagstavla, DN Debatt.

Klyftorna har ökat mellan män och kvinnor och mellan fattiga och rika, och för den delen också mellan hyggligt försedda och fattiga barn, under Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Inget förvånande i det mer än att klyftorna har ökat snabbare än väntat.

Fattigdomen, sedd över hela befolkningen, har ökat från 9 till 11 procent och andelen fattiga barn med ensamstående föräldrar har gått från 19 procent till 30 sedan 2006.

Inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor drar också i väg; skillnaden har växt till 12 800 kronor.

Konfronterad med siffrorna förklarade den ansvarige ministern Nyamko Sabuni att det var värre förr, när Ohly var med och fattade beslut. Men några siffror förmådde hon inte lägga fram som bekräftade den saken, det finns väl inga. Sabuni är nog regeringens svagaste kort och hennes torftiga besked lämnades med illa dolt förakt och arrogans inför det ovedersägliga, som måste förnekas.

Sedan kom krisen, länge negligerad av den teknokratiske finansministern. Han hade räknat och nått facit; det värsta över inom ett halvår. Sedan rasade taket in och arbetslösheten steg mot himlen. Om ett år når vi 12 procent, minst. Borg har övergått till att kommentera vädret.

Hela den ekonomiska politiken, trumfkortet i Reinfeldts genomarbetade plan, har ramlat ihop. Att klyftorna ökar, andelen fattiga växer, socialkostnaderna skenar och löneskillnaderna drar iväg är logiskt.

Snedfördelningen är närmast grotesk; bara fastighetsskatten sände tiotusentals kronor rakt ner i fickorna på hemmansägare och slottsherrar. Skattesänkningarna gav 25 000 eller mer till högavlönade men inte hälften till alla som behöver pengarna bäst.

Mer läsning

Annons