Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljarderna som försvann

Det går lätt för den som är nyfiken att konstatera att miljarder har trillat ur våra gemensamma trygghetsförsäkringar under de senaste fyra åren. F

Annons

örsäkringskassan betalade ut 23 miljarder mindre under posterna sjukdom och ohälsa under 2010 än vad de betalade ut 2006. A-kassorna betalade ut 10 miljarder mindre i arbetslöshetsersättning 2010 än 2006. Kommunerna å sin sida betalade ut drygt 3 miljarder mer i försörjningsstöd 2010 än 2006. Men det betyder ändå att vi sparat in ungefär 30 miljarder kronor på att dra åt tumskruvarna för de som är sjuka och arbetslösa. Och det kan behövas. Eftersom vi samtidigt sänkt inkomstskatterna med närmare 70 miljarder kronor. Det måste ju liksom tas någonstans ifrån.

När regeringens företrädare försvarar dessa reformer framställs det som att de människor som drabbats av förändringarna har utsatts för individuella olyckor. Men det här handlar inte om enskilda olycksfall. Det här handlar om ett systemskifte. Ett skifte där vi har stulit försörjningsmöjligheten från sjuka och arbetslösa för att öka plånbokens storlek hos de två tredjedelar som redan har det bra.

Ledarsidans läsare kommer under de närmaste veckorna att få möta några av de människor det här systemskiftet handlar om. Men den nya politiken berör oss alla. Du och jag har fått mer i plånboken. Men det gemensamma samhällskontraktet finns inte längre kvar. Det är strimlat i små, små bitar.

Källor: Long-term unemployment scarring and the role of labour market policies: The case of Sweden in the 1990s, Madelene Nordlund, Umeå universitet, 2010.

SCB: Arbetskraftsundersökningen, 2006–2010. (jämförbara siffror 15–74 år)

Försäkringskassan: Socialförsäkringens utgifter för sjukpenning, arbetsskadesjukpenning, rehabiliteringspenning och sjukersättning/aktivitetsersättning åren 2006–2010.

IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen: Utbetald arbetslöshetsersättning 2006–2010.

Socialstyrelsen: Utbetalt ekonomiskt bistånd, kvartalsrapport.

Mer läsning

Annons