Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderater på tomgång

/
  • Moderaterna med Anna Kindberg Batra går på tomgång just nu.

Annons

På många sätt var det firma Schlingmann och Reinfeldt lyckades åstadkomma extraordinärt. En perfekt storm, som stjälpte en regeringstrött och maktfullkomlig Socialdemokrati som hade svårt att se bortom verkligheten på Sveavägen 68 och regeringskvarteren.

Istället för att prata jobbpolitik, som man alltid gjort, pratade Socialdemokraterna i valrörelsen 2006 om att jobben skulle komma. Problemet för Socialdemokraterna var bara att jobbtillväxten släntrande efter den ekonomiska tillväxten. Göran Persson fick rätt. Senare. Men väljarna ville inte ha löften om att det blir bättre sen. De ville veta vad politikerna avsåg göra omgående. Och på denna fråga hade Moderaterna och Alliansen, till skillnad från Socialdemokraterna, ett svar. 2006 hade Moderaterna och alliansen i tre års tid redan styrt det politiska samtalet. Moderaterna hade bett om ursäkt för den tidigare Moderata politiken som man lät Riksdagens utredningstjänst utreda för att konstatera det alla, inklusive Moderaterna själva, redan visste; att Moderaternas politik var en orättvisans politik som först och främst gav skattelättnader åt redan rika män. Man etablerade bilden av ett utbrett bidragsfusk. Man förkunnade för den strävsamme svensken att det skulle löna sig att arbeta. Och man gav löften om att bryta det utanförskap Socialdemokraterna sades ha konstruerat.

Åtta år senare, hade Moderaterna sänkt skatterna med 140 miljarder. Utan att någon egentligen kände sig mycket rikare. Mer i den egna plånboken, innebar mindre i den gemensamma. Den socialdemokratiska skolan, av de borgerliga dubbad till "flumskolan", som eleverna faktiskt lärde sig något i, hade blivit till just en flumskola. Utanförskapet som skulle brytas, hade permanentats. Fusket som alliansen sa var utbrett, var begränsat. Skattesänkningarna som skulle ge jobb, gav inte mycket mer än ökade möjligheter för redan besuttna att öka sitt sparande ännu mer.

Och så förlorade Moderaterna makten igen.

Vad som återstår nu av nya Moderaterna, är gamla Moderaterna. Skattesänkarpartiet, som ger mest åt de som redan har.

Vad Reinfeldt förstod, är något Anna Kindberg Batra och de som blev kvar efter segertåget var över, inte alls verkar ha förstått; att man i Sverige för att vinna val måste vara Socialdemokraterna, eller i alla fall låta som dem. Det var också på många sätt kärnan i Moderaternas löfte; socialdemokratisk välfärd, till moderata skatter.

Så när Moderaterna lägger sin budgetproposition och bland annat utlovar att a-kassan sänks till 760 kronor det första året, och till 680 kronor därefter, visar man också att idéerna är slut i den Moderata rörelsen och att man inte förstår det land man vill regera.

Sverige har förändrats sedan 2000-talets första år.

Men inte så mycket att det som Moderaterna går att vinna val genom att låta som Moderaterna.

Åtta år vid makten, fick uppenbarligen Moderaterna att glömma vad Fredrik Reinfeldt insåg.

Mer läsning

Annons