Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaters bröd, de smås död

Annons

Finansminister Anders Borg (M) skriver upp de ekonomiska prognoserna. Jämfört med för några månader sedan har utsikterna för tillväxten (bnp) i år och nästa år förbättrats.

Frågan är om en bättre ekonomisk utveckling innebär att de borgerliga regeringspartierna gynnas inför valet om tio månader? Svaret är nej. Skälen är flera.

Ett är att arbetslösheten väntas fortsätta att öka, till elva procent, även om bnp-tillväxten förbättras. Alliansen utlovade ju i valet 2006 att minska utanförskapet på över en miljon personer, varav några hundra tusen var arbetslösa. I dag är antalet som är i utanförskap och är arbetslösa fler och så kommer det att se ut vid valet nästa år. Den borgerliga alliansen har alltså misslyckats med att med jobbpolitik få fler i arbete och färre i utanförskap.

Ett annat skäl är att ekonomin är tudelad. Det går dåligt för stora delar av bas- och exportindustrin medan vissa sektorer rörande tjänster och inhemsk handel går bra.

Arbetslösheten är därför hög inom industrin, men paradoxalt nog låg inom exempelvis den finansbransch som var med om att utlösa krisen. De som är i branscher med hög arbetslöshet ser knappast regeringens politik som lyckad.

Ett tredje skäl är att det går isär kraftigt hur individer påverkas av lågkonjunkturen eftersom olika villkor råder för de som har arbete jämfört med de som inte har det till följd av arbetslöshet eller sjukdom.

De med arbete gynnas av jobbskatteavdragen och ofta även av låga (bo-)låneräntor. De utan arbete får däremot lägre ersättning ur de offentliga trygghetssystemen jämfört med vad som gick att erhålla för fyra år sedan.

De som missgynnats av regeringens politik är många. Låginkomsttagare med jobb har fått det dyrare eftersom de små summor i jobbskatteavdrag de fått har ätits upp av bland annat regeringens höjning av a-kasseavgifterna.

De grupper som främst gynnats av regeringens politik hör ofta redan till de borgerliga partiernas väljare. Det är de med förmögenhet som fått avskaffad förmögenhetsskatt, de med värdefulla hus som fått sänkt fastighetsskatt och de med hög inkomst som fått maximalt sänkt inkomstskatt.

Vi har därmed fått en tudelning av väljarkåren. Snittet är en mittenväljare med medelinkomst i medelstor stad. Men få väljare hör dit. Ofta är de antingen högerväljare med hög inkomst i storstad eller vänsterväljare med låg inkomst i småstad.

Borgarna har stöd i främst förra gruppen och har svårt att få stöd i den senare.

De allmänborgerliga väljarna vill dessutom rösta på ett vinnarparti och det är nu Moderaterna. Få av dem vill rösta på småpartier. Därför har Kristdemokraterna lågt väljarstöd och ligger på gränsen till att åka ur riksdagen. Det gör även Centerpartiet.

Den bättre ekonomin kan bli Moderaternas bröd, men Kristdemokraternas och Centerns död. Och därmed slutet för alliansregeringen.

Robert Sundberg

Mer läsning

Annons