Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mota monstret bostadsbubblan

/
  • Allt fler kräver nu att amorteringskrav på bostadslånen införs. Bland andra cheferna för Riksbank, Riksgäld och Finansinspektion.

En släkting har precis tagit klivet in på Stockholms bostadsmarknad. För en etta på 33 kvadratmeter betalade hen med sambo 2,6 miljoner kronor.

Annons

Det är sådana fantasisummor att det nästan inte går att ta in. Men inget talar för att priserna är på väg ned. De går bara upp.

Priserna skjuter i höjden, och det inte bara i Stockholmsområdet, utan även i städer som Gävle.

Svenskarna belånar sig som aldrig förr. Bostadslånen står för huvudparten av de svenska hushållens skulder. Det nya är att vi inte amorterar. Vi lånar, men betalar inte på våra lån förrän vi säljer, och då köper något ännu dyrare. Det är en skenande spiral som kommer att sluta i en krasch. Om inget görs.

Därför kräver nu allt fler att amorteringskrav införs. Det gäller även höjdare inom Riksbank, Riksgäld och Finansinspektion. På måndagens DN debatt skriver just ledningen för dessa tre myndigheter att det krävs amorteringskrav för att komma tillrätta med hushållens allt högre belåningsgrad. Inte sedan, inte urvattnat, utan nu och tydligt.

De tre debattförfattarna har listat flera faktorer som ligger bakom de svenska hushållens höga skuldsättning. Det handlar bland annat om ett historiskt lågt bostadsbyggande, de slopade fastighets- och förmögenhetsskatterna, samt den låga amorteringsgraden. Vi bör lägga till ytterligare en faktor till denna lista: räntesubventionerna för huslånen.

Självklart ska vi betala tillbaka på våra lån. Trenden med amorteringsfria lån är ohållbar. Det räcker att bostadspriserna sjunker ett litet snäpp för att hushållens bostäder ska bli mindre värda än de lån de har på dem. Om detta blir omfattande kan vi se en bostadsbubbla som spricker, en ny finanskrasch. Och med det många spruckna livsdrömmar. Många liv i kras.

Det här är inte första gången som de tre stora driver frågan om amorteringskrav. Finansinspektionen har redan tagit beslutet om att införa amorteringskrav, något som skulle ha införts i augusti i år. Men det var ett beslut som mötte hinder, då frågan drogs till kammarrätten som i sin tur klubbade igenom ett nej till beslutet, med motiveringen att myndigheten inte har befogenhet att införa sådana åtgärder.

Den här befogenheten vill regeringen nu ge Finansinspektionen, men då måste riksdagen enas i frågan. Något som kan ta tid. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger till Dagens Nyheter att beslut tidigast kan tas nästa år.

Fram tills dess gör vi alla klokast i att säkerställa att vi klarar ett amorteringskrav på våra bostadslån. Men hushållen måste också ta höjd för att klara av en avtrappning av räntesubventionerna på bostadslånen. För det är subventioner som inte bara gynnar det rådande bostadsprisrallyt, det är även subventioner som är djupt orättvisa. Boende med höga bostadslån gynnas, samtidigt som boende i hyresrätter missgynnas. Det här måste rättas till.

Därutöver måste Sverige få fart på bostadsbyggandet. Men vi gör oss själva en otjänst om vi enbart fokuserar på dyra bostadsrätter. Det krävs en omfattande satsning på billiga hyresrätter. Endast om bostadsbristen byggs bort kan vi få ner den galna prisökningstakten på våra boenden. Endast på detta sätt kan vi i balanserad takt mota en ny finanskrasch innan den är ett skriande faktum.

Mer läsning

Annons