Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mota Olle vid grinden

/
  • Socialdemokratiske EU-parlamentarikern Olle Ludvigsson är dock uppenbart imponerad av EU. Tyvärr är han dock så imponerad att det grumlar hans förmåga till kritiskt tänkande och genererar konspirationsteorier.

Annons

Olle Ludvigsson är Socialdemokratisk EU-parlamentariker. Han gillar EU. Och hävdar i ett mycket märkligt inlägg på gårdagens DN-debatt att det är EU-kritiska politiker och journalister som kvävt debatten om EU. Olle Ludvigsson har fel.

Han har dock rätt rörande en sak; Svenska medier rapporterar inte om arbetet inom EUs institutioner i den omfattning vi borde kunna kräva gällande institutioner som är lika avgörande för svensk lagstiftning som vår regering och riksdag. Men det handlar inte om nej-sägande journalister. Det handlar om en verklighet där bevakningen och närvaron i Bryssel nu är nere på absolut minimum.

För sådan är verkligheten beskaffad. De få journalister som för svenska medier bevakar EU på plats i Bryssel spelar enmansorkester, och gör utifrån de resurser som givits dem ett häpnadsväckande bra arbete. Men knapphändiga bemanningen i Bryssel är ett problem.

Problematisk är också den mediala bevakningens natur. För även om medier är alldeles lysande på att skildra ögonblickshändelser är de ofta oförmögna att skildra längre skeenden och processer. Det innebär att den mediala dramaturgin är illa anpassad för att återge de ofta mycket långdragna processer som leder fram till beslut inom EU.

Vidare är beslutsgången inom EU komplicerad. Det innebär att det krävs mycket goda kunskaper om EU för att över huvud taget kunna rapportera om organisationen på ett adekvat sätt.

Men att samtalet om EU är på fallrep handlar inte bara om våra medier. Detta bär även våra politiker och partier skulden för. Återkopplingen mellan Europeisk, nationell, regional och lokal nivå är mycket liten. Det är vittnesmålen många om. Vidare har man från politiskt håll varit mycket dålig på att implementera samtalet om EU i den nationella politiska debatten. Vilket bland annat handlar om att flera av riksdagspartierna är splittrade internt ifråga om förhållningssättet till EU.

Olle Ludvigsson är dock uppenbart imponerad av EU. Tyvärr är han dock så imponerad att det grumlar hans förmåga till kritiskt tänkande och genererar konspirationsteorier.

För det går faktiskt alldeles utmärkt att förhålla sig kritiskt granskande till EU utan att vilja montera ner hela det Europeiska samarbetet. Det går också ypperligt att klassa EU som ett i grunden alldeles fantastiskt samarbetsprojekt, utan att för den skull anse att alla beslut och hela den organisatoriska strukturen är lysande.

Två faktum som dock helt tycks gått Olle Ludvigsson förbi.

Mer läsning

Annons