Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motpoler

/

Annons

Finansminister Anders Borg (M) säger att han är bekymrad. Borg tycker att Socialdemokraterna slarvar med ekonomin. Anledningen är den skuggbudget som S presenterade under måndagen. Fast det är svårt att ta Borg på allvar. Enligt Konjunkturinstitutet finns det ett reformutrymme för staten på i runda slängar 5 miljarder kronor, bara i år. Av dessa 5 miljarder har Socialdemokraterna föreslagit reformer på 485 miljoner kronor, alltså en tiondel av reformutrymmet. Regeringen själva har i sin tilläggproposition föreslagit reformer på 330 miljoner kronor. Så, nej, själva storleken på utgifterna kan inte vara det som ger Borg huvudbry. Däremot kanske inriktningen på reformerna. Moderaterna satsar sin vana trogen på skattesänkningar. Socialdemokraterna satsar i stället på att rätta till missmatchningen på arbetsmarknaden. (Alltså att många företag har problem att hitta utbildad arbetskraft, samtidigt som 400 000 svenskar är arbetslösa.) Socialdemokraterna föreslår något de kallar för ”kompetenskommission”, en grupp av sakkunniga från näringslivet, myndigheter och fackföreningar som ska slå sina huvuden ihop för att bota missmatchningen samt köpa in utbildning inom bristyrken. Socialdemokraterna vill också redan detta år lägga pengar på forskning och exportstöd, sommarjobb och sommarundervisning för unga, återinföra de fria entréerna på museerna och införa lägre avgifter i kulturskolan.

Alltså lite som en julklappssäck med något för alla. Och, nej. Det är inte Socialdemokraterna som för tillfället har att besluta hur våra gemensamma resurser ska fördelas. Men skuggbudgeten är en viktig markering, för att visa hur ett Sverige skulle kunna se ut, om Socialdemokraterna fick bestämma.

De stora reformförslagen kommer i höst. Reformutrymmet för nästa år bedöms vara hela 20–25 miljarder kronor. Dessa vill regeringen lägga på… (gissa) …skattesänkningar (padam!). Socialdemokraterna säger sig i stället vilja investera för framtiden. I höst väntas bland annat socialdemokratiska förslag på en ny typ av jobb för långtidsarbetslösa (fas 3 ska avskaffas om S får bestämma) och på en generationsväxling i vården.

”Vi ska konkurrera med kunskap och inte med låga löner”, sa finansministerutmanaren Waidelich under måndagens presskonferens.

Det låter som genuin socialdemokratisk politik. Vad vi har längtat.

Mer läsning

Annons