Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Något har hänt

Annons

Något har hänt med Sverige. Något som vi kommer ha mycket svårt att stå för i framtiden, som vi riskerar dömas hårt för.

Partierna i Sveriges riksdag fortsätter dock sitt arbete som om ingenting har hänt, som om Sverigedemokraterna inte existerar och deras väljarstöd inte växer. Ett lika skrämmande som obegripligt faktum.

Skolan är inte på fallrep på grund av något annat än politisk ovilja att korrigera de problem som finns. Vi vet att det fria skolvalet och friskolereformen starkt bidragit till att skapa segregerade skolor där de privilegierade väljer bort skolorna där de underprivilegierades barn går.

Omsorgen och sjukvården lider inte av personalbrist och organisatoriska problem av någon annan anledning än att undersköterskorna blivit färre, läkarna börjat utföra de medicinska sekreterarnas arbete, arbetsvillkoren inte attraherar och lönerna är för låga.

Bostäderna är inte för få av någon annan anledning än att politikerna som styr, inte i tillräckligt hög utsträckning valt att satsa på att stimulera bostadsbyggandet.

Det svenska järnvägsnätet har inte förfallit av någon annan anledning än otillräcklig politisk styrning av underhållet, otillräcklig resurstilldelning och avreglering.

På område efter område ser vi problem som går att lösa med hjälp av politiska beslut. Ty de äro helt eller delvis politiskt konstruerade. Genom aktiva beslut, och genom underlåtenhet att fatta beslut.

Politik är att vilja. Men svensk politik har tyvärr urartat i en maktkamp mellan två block, som försöker skapa skilda politiska resultat, med samma ekonomiska politik.

Mellan blocken växer Sverigedemokraterna sig allt starkare. Den utvecklingen kan stoppas med reformer som stärker Sverige, som skapar ett samhälle där klyftorna minskar, i stället för att vidgas. Den som tror på Sverige och människorna som bor här, måste också fortsätta hoppas på att Sverigedemokraternas väljare faktiskt lika gärna skulle kunna rösta på något av riksdagens övriga partier. Att Moderaterna och Socialdemokraterna förlorar väljare till Sverigedemokraterna är negativt, men visar också att Sverigedemokraternas väljare är mer än bara Sverigedemokrater, att många av dem faktiskt sympatiserat med andra partier. SCBs maj-undersökning ger också möjlighet att hoppas. För även om 14,4 procent skulle kunna tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna, är de som sympatiserar med dem 10,4 procent. Något som kan tolkas som att delar av partiets väljarstöd handlar om missnöje, snarare än ideologisk övertygelse och rasism.

Regeringen har makten att förändra. Den makten måste användas. Socialdemokraterna måste våga mer än budgetramar och finansiering krona för krona.

Och det börjar bli bråttom.

Mer läsning

Annons