Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Något har ruttnat

/
  • För fullt? I Landskrona kollar socialtjänsten de nödsökandes kylskåp innan nödpengar betalas ut. Samtidigt går det fantastiskt bra för landet Sverige. Ett gigantiskt fördelningsmässigt systemfel, anser ledarsidan.

Annons

Den som är fattig ska inte kunna ha ett välfyllt kylskåp. Det menar i alla fall socialtjänsten i Landskrona som gör hembesök och tittar i de nödställdas kylskåp innan utbetalning. ”Om du har både mjölk, smör och bröd hemma så är det ingen nöd just nu”, förklarar Pia Söderstjerna, chef på enheten för försörjningsstöd till Helsingborgs Dagblad.

Anledningen till att media uppmärksammat händelsen beror på att en stödsökande kvinna tyckte att socialtjänstens agerande var oerhört kränkande och anmälde Landskrona kommun till Justitieombudsmannen, JO. (Därmed blev ärendet offentligt, och media kunde ta del av det.) Kvinnan hade utförsäkrats från sjukförsäkringen och varit utan egen inkomst under en längre tid. Vilket innebar att hon redan hade lämnat ifrån sig alla uppgifter om sin ekonomiska situation. Ändå tyckte alltså socialtjänsten att det behövdes en koll i kvinnans kylskåp innan så kallade nödpengar kunde betalas ut.

Tyvärr handlar det inte bara om Landskrona kommun som har den här policyn. Förra året riktade JO kritik mot ett antal stadsdelsförvaltningar i Stockholm som infört obligatoriska hembesök i samband med ansökningar om försörjningsstöd. JO menade att det stred mot den personliga integriteten.

Kanske bör handläggarna på landets socialtjänster gå på kurs i hur man bör bemöta en klient. För det första: att behöva överleva med hjälp av försörjningsstöd innebär att svälja sin stolthet så långt ned i botten det bara går. För det andra: det bör inte vara någon skam i att be om hjälp om nöden kräver det. Och för det tredje: det är inget brott att söka försörjningsstöd.

I Landskrona ger socialtjänsten dessutom matlagningstips till de stödsökande de kontrollerar kylskåpen hos. ”Man kan få råd om hur man kan göra en massa maträtter när fantasin tryter, på makaroner och ris och grönsaker”, förklarar chefen för försörjningsstöd till Helsingborgs dagblad.

Jo, men eller hur. Som att det vore brist på fantasi som gör en människa fattig i dagens Sverige. Jag hittar inte ord. Det är så man baxnar.

Men, det handlar så klart egentligen inte om att de anställda på socialtjänsternas gör något fel. De följer bara politiska beslut. De senaste rönen är ju att det går fantastiskt bra för landet Sverige. Något som inte alls märks hos landets socialtjänster. Det här handlar om ett gigantiskt systemfel, fördelningsmässigt. Något har ruttnat i det blågula kylskåpet.

Mer läsning

Annons