Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När ett ord betyder så mycket

/
  • Trots att Socialdemokraterna på sin senaste kongress klubbade att vapenexport till diktaturer skulle förhindras ser det nu ut som att så inte blir fallet. Vapen dödar, främst civila. Och vapen tenderar att hamna på villovägar, även svenska vapen. På bilden en barnsoldat i Sierra Leone med ett brittiskt vapen.

En viktig ingrediens för att hålla ett folk i skräck är vapen. Vapen som någon tillhandahåller. Vapen som tillverkas av någon.

Annons

Vi ser det i IS fasansfulla härjningar i Syrien och Irak, där terrorgruppen har kommit över de amerikanska vapen som USA lämnade efter sig när de gav sig iväg från Irak. Vi ser det i striderna i Ukraina, där Ryssland står för vapenleveranserna till separatisterna. Vi ser det i Somalia där Al-Shabab sätter skräck i befolkningen. Vi ser det över hela världen där krig, terror och civila umbäranden är vardag. Vi ser, om vi bara orkar öppna våra ögon.

Vi ser även svenska vapen i strider. Rapporteringen visar hur de har dykt upp i såväl Libanon som i Somalia. Detta trots att inte Sverige har exporterat dem till just dessa länder, utan i dessa fall till USA. Vapen har viss tendens att hamna på villovägar.

I Sverige har vi en kluven inställning till vapenförsäljning. Om vi ska vara alliansfria måste vi kunna försvara oss själva. I det ligger att vi måste tillverka vapen för vårt eget försvar. Men försvars- och vapentillverkning är hiskeligt dyrt.

Därför är tanken att Sverige ska dela kostnaden för tillverkningen av vapen med andra länder, genom vapenexport. Men det är här det blir så himla knixigt. För alla vet, våra politiker vet, att vapen dödar. Att vapen används i krig. De flesta köper vapen för att någon gång använda dem.

Sedan hösten 2014 har vi en rödgrön regering, en regering som sagt sig stå för en feministisk utrikespolitik. Det är något som förpliktar. I väpnade konflikter drabbas främst civila, kvinnor och barn.

I Sverige är det egentligen förbjudet att sälja vapen till andra länder, men vi säljer ändå, genom att särskilda tillstånd ges av Inspektionen för strategiska produkter (ISP). Tillstånd som även ges vapenförsäljning till diktaturer.

Socialdemokraterna slog på sin kongress 2013 fast att partiet vill se ett "skarpt regelverk som förhindrar vapenexport till diktaturer".

Mm. Men nu sitter partiet i regeringsställning, och nu är man tydligen inte lika säker på att det är helt rätt att förhindra vapenexport till diktaturer. För i den parlamentariska KEX-utredningen med uppdrag att se över reglerna för den svenska vapenexporten har enligt medieuppgifter socialdemokrater och moderater svårt att sätta ned foten i frågan. Enligt vad källor med insyn i utredningen berättar för Ekot innebär det nya förslaget i praktiken att vapenexport till diktaturer fortfarande blir möjlig.

I utkastet till förslaget står att "tillstånd bör inte beviljas till stater med omfattande brister i den demokratiska statusen". Och alla som kan det här med avtal och regler vet skillnaden mellan när det står "bör" och "skall" i en text. "Bör" är något som ses som en rekommendation, inte något man måste följa. "Skall" är något som inte går att komma runt, "skall" är absolut.

Med detta sagt: mycket talar alltså för att vi inte kommer att få något förbud mot vapenexport till diktaturer. Om nu inte de stora partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, sätts under press.

Än är inget klubbat. KEX-utredningen ska lämna sitt förslag till nya regler senast den 30 juni.

Att vapen dödar vet vi. Likaså att det främst är civila som dödas vid väpnade strider. Om den sittande regeringen vill vara trovärdig i sitt tal om en feministisk utrikespolitik bör de fundera över den svenska vapenexportens berättigande i stort, och särskilt inse att vapenexport till diktaturer, utan undantag, SKALL vara förbjuden.

Mer läsning

Annons