Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När ska Moderaterna börja jaga andra än samhällets utsatta?

/
  • Moderaterna anammar Sverigedemokraternas linje ifråga om tiggare.

Intervjun med Beatrice Ask i P1 Morgon rörande Moderaternas förslag om att förbjuda organisering av tiggeri är plågsam lyssning.

Annons

Programledaren pressar Ask på svar rörande vad Moderaterna har för belägg för att tiggeriet skulle vara organiserat. Ask kan inte svara på frågan. Trots att den ställs gång, på gång, på gång. Ett av svaren hon ger ser ut så här:

"Man behöver ju bara vara ute i Stockholm eller i andra städer och se att med den mängd människor och den utsättning som man har, det vill säga man samlar ihop människor och åker runt, det är vissa platser, det finns kontrollanter, det ena med det femte. Asså det är ju klart att någon typ av organisation handlar det om. Så det är väl alldeles uppenbart."

"Det är uppenbart" är alltså allt som ligger till grund för Moderaternas förslag. Vad som är uppenbart, är att Moderaterna inte baserat sitt förslag på fakta, utan på antaganden och rena myter. Antaganden och myter, är knappast en godtagbar grund att basera lagstiftningsförslag på. Även om det onekligen inte är första gången Moderaterna baserat lagstiftningsförslag på just detta. Det är så vi fick jobbskatteavdraget och en försämrad sjukförsäkring.

Moderaternas förslag om att förbjuda organiserande av tiggeri, är ren och skär populism. Inget annat. Vad man gjort är att anpassa sig till Sverigedemokraternas linje på området. Några belägg för att tiggeriet skulle vara organiserat, mer än i så mån att hela familjer kommer till Sverige, finns inte.

Kristdemokraterna håller Sverigedemokraterna i handen ifråga om familjepolitiken och migrationspolitiken. Moderaterna ifråga om tiggeriet. En skamlig utveckling.

Vad Moderaterna drar upp riktlinjer för, är inte en lösning på de problem som fört dessa människor med sina utsträckta händer till Sverige. Moderaternas förslag koncentrerar sig istället helt på att bota symtomen på diskriminering, förföljelse och fattigdom, vilket i det här fallet är tiggarna. Att få bort tiggarna ur vår åsyn är Moderaternas prioritering nummer ett. Underlätta handräckning, låt kommunerna anställa personal som upprätthåller ordningsföreskrifterna. Syns problemet inte, finns det inte, tycks man resonera.

Att Moderaterna ägnar sig åt populism, blir oerhört uppenbart om vi tittar på vilken lagstiftning som redan står till buds i Sverige för att komma åt eventuella fall där människor utnyttjas av den organiserade brottsligheten för tiggeri. Lagen om människohandel, är exempelvis tillämpbar även på utnyttjande av människor för tiggeri.

Att socialdemokratiska Barn- äldre och jämställdhetsministern Åsa Regnér i Svenska Dagbladet uttalar sig positivt rörande Moderaternas förslag är i ljuset av detta, är fullkomligt obegripligt.

Socialdemokraterna måste vara bättre än så.

Mer läsning

Annons