Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När Skavlan blev en illustration av samhällsdebatten

/
  • Skatterna måste höjas, men det vill inte Socialdemokraterna prata om.

Ibland kläs makten av och dess enfald blottläggs.

Annons

Det händer alldeles för sällan, men ibland öppnar sig en glipa, som ger insyn i den arrogans som riskerar bosätta sig i medvetanden som aldrig behövt fundera över var pengarna till mat och hyra skall komma ifrån.

Ett sådant ögonblick bjöds det på i Skavlan för en vecka sedan när ekonomernas motsvarighet till Mick Jagger, Thomas Piketty, sitter i samma studio som Norwegians vd Björn Kjos. Piketty pratar om ökande förmögenhetsklyftor och om att noll förmögenhetsskatt, är en väldigt låg förmögenhetsskatt. Att välfärd kräver beskattning, och att när någon underbeskattas, kommer någon annan att överbeskattas.

Kjos gnäller över att han betalar 10 gånger mer i skatt än han tjänar. Pikettys fråga är lika självklar som obekväm; "Men, hur stor är din förmögenhet då?". Gång på gång ställs frågan, för att ett faktabaserat samtal skall kunna föras rörande rimligheten i beskattningen av Kjos, men svaret uteblir. Norwegians vd vill inte ge tittarna en relevant kontext till hans mantra om att han betalar 10 gånger mer i skatt än han tjänar. Och så ser ofta samtalet om nationalekonomi tyvärr ut.

Under veckan publicerade LO sitt årliga industriarbetarindex där den svenska maktens löner räknas om till industriarbetarlöner. Ett år med vd-lön, är lika mycket som ett helt liv med industriarbetarlön.

När Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv får frågor rörande sin lön, som är 28 gånger så hög som en undersköterskelön, försvarar hon den med att hon arbetar hårt. Det gör undersköterskan också. Skillnaden handlar inte om hårt arbete. Den handlar om bakgrund, utbildning, ansvar och hur olika arbeten värderas. Och det är relevant att ställa sig frågan om hur stora skillnaderna kan bli, utan att samhället brister.

Ett samhälle med stora ekonomiska klyftor, är ovillkorligen ett samhälle med stora sociala klyftor. I Sverige har de ekonomiska klyftorna ökat. Slopad förmögenhetsskatt, sänkt fastighetsskatt, jobbskatteavdrag. Att ha det bra, har blivit ännu lyxigare under det borgerliga regeringsinnehavet. Det ska löna sig att arbeta. Och så vidare. Den amerikanska drömmen förpackad till svenska förhållanden.

2012 träffar Anna Norling för ledarsidans räkning Morgan Johansson, som då säger så här om skatterna:

"Under de senaste sex åren så har det skett stora förmögenhetsöverföringar från de som har låga inkomster till de som har höga inkomster."

Kan du ge några exempel?

- Ja, avskaffandet av förmögenhetsskatten, det är sju miljarder rakt ned i fickan på de allra rikaste. Förändringen av fastighetsskatten slog också likadant. Så vi behöver göra om skattesystemet. Och då måste vi våga höja skatterna också.

När Morgan Johansson är i Gävle två år senare för att presentera den socialdemokratiska budgeten, pratar Morgan Johansson, nu minister, hellre om att skattehöjningar skulle ha en hämmande effekt på svensk ekonomi i det läge vi befinner oss i.

Fler i arbete löser problemen, försöker Socialdemokraterna trumma in. Överskottsmålet har man slopat. Automatisk budgetförstärkning hjälper regeringen på traven. Men det kommer inte att räcka. Inte på sikt. Inte med en åldrande befolkning, inte när fasta skattebaser som fastigheter underbeskattas, inte när förmögenhetsskatten är noll.

139 miljarder har försvunnit ur den gemensamma plånboken under åtta år med borgerlig regering.

Morgan Johansson vet, precis som övriga Socialdemokrater, att skatterna måste höjas i framtiden om ambitionen är en fungerande välfärd och en fungerande samhällskonstruktion.

Men det vill Socialdemokraterna inte prata om. Så sent som i onsdags förkunnad Magdalena Andersson exempelvis åter att förmögenhetsskatten inte skall återinföras. Att behov av skattehöjningar finns, visar dock samtidigt beskedet om att försvarsförstärkningen kommer finansieras genom just skattehöjningar.

Samtalet om behovet av skattehöjningar som Socialdemokraterna ännu inte vill ta med väljarna, förs i dag i stället av LO och på ledarsidor, som exempelvis Aftonbladets. Karin Pettersson, själv ekonom utbildad på Handelshögskolan i Stockholm och tidigare politisk sakkunnig på finansdepartementet konstaterade i veckan exakt samma sak som Morgan Johansson.

Det har skett en massiv förmögenhetsförflyttning.

Socialdemokraterna måste våga höja skatterna.

I dag liknar dock Socialdemokraternas samtal med väljarna om skatterna tyvärr mest det där samtalet i Skavlan mellan Thomas Piketty och Björn Kjos.

Mer läsning

Annons