Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När tjänstemännen styr

/
  • Har inget svar. Vivi-Anne Sundqvist kan inte erinra sig om var ifrån förslaget om att lägga ut 30 procent  av verksamheten inom hemtjänsten samt  gruppbostäder på entreprenad kom ifrån.

I Sverige har vi inte expertstyre. Vi har en representativ demokrati där våra politiker skall vara experternas motsats, våra representanter. Och det av ett enda mycket enkelt skäl; även experter kan ha fel.

Annons

Men en genomläsning av underlagen för omvårdnadsnämndens planer på att lägga ut ytterligare 30 procent av verksamheten inom hemtjänsten samt ytterligare gruppbostäder på entreprenad visar oss att det här med expertstyre på många sätt är en realitet.

Ett samtal med Omvårdnadsnämndens ordförande Vivi-Anne Sundqvist bekräftar det. För på en direkt fråga om var initiativet till ytterligare upphandling har sitt ursprung finns inget svar att få. Mer än att nämnd och förvaltning har "ett öppet samtal" och att Sundqvist därför inte kan erinra sig om var förslaget ursprungligen kommer ifrån.

Vad vi däremot vet är att underlaget till upphandling är en tjänstemannaprodukt. Som omvårdnadsnämnden tänker svälja hel och hållen.

Att tänka själv är en dygd. Förslag på besparingar från tjänstemän och underlagen de tar fram fråntar inte våra politiker något som helst ansvar. Det går inte att ursäkta sina beslut genom att hänvisa till utredningar och underlag. Vi har inte expertstyre i Sverige. Vi har en representativ demokrati.

Redan vid motivformuleringen kring upphandlingen av hemtjänst doftar det hela unket. De två första punkterna bör vara vägledande i all kommunal verksamhet. Men den sista punkten. Den handlar bara om ideologi. Och utgör över huvud taget inget självändamål i sig. Var för övrigt inte huvudpoängen med upphandlingarna att spara pengar?

Samma typ av formulering hittar vi tyvärr också i utredningen rörande gruppbostäderna där det konstateras att en upphandling möjliggör ökad variation och mångfald. Och så kommer det absolut bästa:

En pinsam, fantasilös och fullkomligt obegriplig inställning till företagande; att det skall hållas under armarna med hjälp av kommunal avknoppning av verksamhet.

Att de borgerliga ledamöterna i omvårdnadsnämnden applåderar förslaget om att lägga ut ytterligare verksamheter på entreprenad förvånar inte. För vissa av formuleringarna i de där underlagen hade mycket väl kunnat vara författade av dem. Men de Socialdemokratiska ledamöterna. Hur exakt tänker ni när ni nu står redo att kast rätten till heltid över bord? Baserat på underlag där vikten av att stimulera företagandet genom kommunal avknoppning poängteras.

I Sverige röstar vi inte fram politiker för att ni skall sitta och verkställa tjänstemannaprodukter. Vi röstar på er för att ni skulle representera oss. Gör det.

Mer läsning

Annons