Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturligt! Eller?

Annons

De anställda vid förlossningsavdelningen på Kärnsjukhuset i Skövde upplevde trötthet efter arbetsdagarna rapporterar Dagens Medicin. Därför beställde man en bullermätning från företagshälsovården som konstaterade det självklara; att bullernivån översteg vad som är tillåtet. 

Kvinnor som föder barn låter. Vad som är en individs förlossning är del av en annan individs arbetsdag.

Att föda barn är naturligt. Och förmodligen är det också därför problemet inte tidigare uppmärksammats. Trots att det knappast kan klassas som naturligt att arbeta i en miljö där ljudnivån ibland uppgår till 122 decibel. 

Nyheten om de anställda vid förlossningsavdelningen vid Kärnsjukhuset i Skövde visar tydligt på de skillnader som finns i förhållningssätt till manligt och kvinnligt arbete. 

Den som arbetar inom industri med bullriga maskiner förväntas med självklarhet använda sig av någon form av hörselskydd. När det däremot handlar om kvinnor inom vården som arbetar med bullriga människor är inte det här med hörselskydd lika självklart. Uppenbarligen. 

Och på något vis framstår det som rätt så märkligt att det fortfarande 2010 kan konstateras självklarheter som att kvinnor som föder barn låter så mycket att ljudnivån kan innebära ett arbetsmiljöproblem.

Särskilt med tanke på att vi i decennier kunnat ta till oss det faktum att buller inom industrin utgör ett arbetsmiljöproblem. 

Mer läsning

Annons