Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nazism i går – "asylkritik" i dag

/
  • För ett par veckor sedan hölls en manifestation kallad

Annons

Vi måste stanna upp. Inse vad vi har gjort. Vad vi riskerar att bli. Vad vi riskerar att förlora.

På mycket kort tid har vi förändrat våra tankemönster. Det som i går var helt otänkbart händer i dag utan att de flesta av oss ens verkar reagera.

I dag går nazister helt öppet och kallar sig för "trygghetsvärdar". Människor skriker "mördare" efter oskyldiga, på informationsmöten om planerade hem för ensamkommande flyktingbarn är stämningen hätsk och ingen verkar orka, eller våga, säga emot när det uttalas hot mot politiker eller människor som flytt till Sverige.

Vi har genomgått en normaliseringsprocess, där ett parti som Sverigedemokraterna inte längre betecknas som ett rasistisk parti, där nazistiska organisationer betecknas som "invandringskritiska" och där rasismen inte längre döljs utan tvärtom stoltseras med. Det onormala har blivit normalt.

Det finns så många exempel på detta, alldeles för många. Men för att ta några ur högen: i fredags tyckte en kvinna i Gävle att det var helt normalt att skrika "Mördare! Jävla muslim!", efter en för henne okänd kvinna i slöja. Den slöjbärande kvinnan arbetar som läkare på Gävle sjukhus. Efter händelsen skrev läkaren en status på Facebook, riktat till den skrikande kvinnan: "Om du i framtiden är med om en olycka, och kommer till Gävleakuten, och jag är tjänst, kommer jag att göra allt i min makt för att rädda ditt liv". Det handlar alltså om en kvinna som ägnar sina dagar åt att rädda Gävlebornas liv, men många människor ser bara hennes slöja, inget mer.

I lördags stegade en grupp män som uppgav sig tillhöra den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen in på Kungälvs badhus och satte på sig tröjor med texten "Trygghetsvärd". Vi får gissa att det har något att göra med de många medierapporteringarna om tafsningar på badhus, medierapporteringar som inte alltid varit helt seriösa och som ofta pekat ut ensamkommande flyktingpojkar som förövare trots att det är långt ifrån hela sanningen. I dag känner tydligen nazisterna ett sådant folkligt stöd att de tycker att de kan agera medborgargarde på ett badhus.

I förra veckan hölls ett informationsmöte om ett nytt hem för ensamkommande flyktingbarn i Haninge. Ett möte som enligt sajten Tv-dags urartade med hätska uttalanden från en förälder som lovade att "avliva" flyktingbarn om det "händer nåt" (enligt videoinspelning.) Ett uttalande som möttes med applåder. Senare framkom det att "föräldern" inte alls var boende i närområdet men däremot öppet propagerande rasist. Vi känner igen stämningen, upprördheten, lynchstämningen, från många informationsmöten gällande asylboenden eller hem för ensamkommande runt om i vårt land. De hatiska vinner mark. Det som var onormalt för ett år sedan är normalt i dag.

För ett par veckor sedan hölls en SD-anknuten manifestation, "Folkets demonstration", i centrala Stockholm. Där talade bland annat personer kopplade till de högerextrema sajterna Nya tider och Avpixlat. Ett större antal kända högerextremister från vad Expo benämner "den rasideologiska miljön" slöt upp till evenemanget, bland andra Nordisk ungdoms ledare, det numer nedlagda nazistiska Svenskarnas partis tidigare toppnamn, aktivister från nazistiska Svenska motståndsrörelsen och namn från nyfascistiska Arktos/Motpol. I TV4 kallades manifestationen för en ”asyl- och regeringskritisk” demonstration. Ett mycket tydligt exempel på hur rasismen och högerextremismen har genomgått en normaliseringsprocess. Det som var nazism i går är "asylkritisk" i dag. Det onormala har blivit normalt.

Vi måste ta tillbaka språket. Vi måste kalla saker för dess rätta namn. Men vi måste också återta människovärdet. Tanken om alla människors lika värde, oberoende av plånbokens tjocklek eller föräldrarnas nationalitet. Ger vi upp den tanken förlorar vi det samhälle vi en gång byggde upp.

LÄS ÄVEN: Normförskjutningen

LÄS ÄVEN: Att vara tyst är att acceptera rådande ordning

Mer läsning

Annons