Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej tack,Palm

Annons

Veronica Palm vill återinföra a) förmögenhetsskatten och b) fastighetsskatten. Om fastighetsskatten finns inte mycket mer att säga än att den aldrig avskaffades av den borgerliga regeringen. Den döptes bara om till avgift. Vilket Palm också borde veta som taleskvinna i skattefrågor för Socialdemokraterna. Därmed vill inte Socialdemokraterna återinföra fastighetsskatten, vad man vill göra är alltså att reformera den. Vilket är en vettig inställning.

Men förmögenhetsskatten? Exakt hur tänker Palm egentligen när hon säger att hon vill återinföra förmögenhetsskatten, en skatt som i princip var frivillig för de allra flesta att betala. En skatt som de allra rikaste svenskarna aldrig betalade över huvud taget, på grund av undantagsregler, men även på grund av en juridisk konstruktion som gjorde det möjligt att genom lite planering helt undslippa denna skatt.

Förmögenhetsskattens återinförande är inte, i ljuset av de tidigare misslyckandena på området, en fråga Socialdemokraterna bör driva som paradfråga.

Att Palm över huvudtaget nämner förmögenhetsskatten handlar tyvärr bara om en sak; populism. Vilket också Palms platta argument i gårdagens Ekot indikerar:

”Jag tycker att det är anständigt och rimligt att förmögenheter ändå kan beskattas. När vi beskattar vanligt folks arbete så tycker jag att det är rimligt.”

Det räcker inte som motivering.

Vill Palm återinföra förmögenhetsskatten måste hon också kunna presentera en skiss över hur den i så fall skall utformas för att inte åter igen bli till en frivillig skatt vars negativa konsekvenser inte uppvägs av de skattekronor den genererar.

Lägger Veronica Palm fram en sådan lösning lovar jag dock vara den första att applådera förmögenhetsskatten.

Mer läsning

Annons