Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ni talar inte för folket

/
  • Sverigedemokraterna delar ut flygblad till flyktingar i bland annat grekiska Lesbos. Flygbladet är undertecknat Sverigedemokraterna, SD-kvinnor och

Sverigedemokraterna har börjat sin redan så omtalade kampanj mot flyktingar. Flygblad har delats ut till flyktingar på bland annat grekiska Lesbos för att avråda dem från att ta sig till Sverige.

Annons

Det handlar om skräckpropaganda om Sverige. Där står bland annat att Sverige inte är säkert, att det inte finns några pengar, inga jobb, inga bostäder.

Flygbladet innehåller även mer specifika lögner. Som att halalslakt är förbjuden i Sverige och att det är förbjudet att bära slöja. Partiets gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, förklarar just dessa felaktigheter med att det är förbjudet med halalslakt i Sverige av obedövade djur, vilket i och för sig är sant eftersom det är djurplågeri, samt att det inom vissa utbildningar och branscher finns begränsningar för att bära heltäckande slöja.

Flygbladet är undertecknat Sverigedemokraterna, SD-kvinnor och "svenska folket". Vi bör påminna Sverigedemokraterna om deras valresultat. Det handlar inte om det "svenska folket", inte ens en majoritet av det svenska folket. Sverigedemokraterna har stöd av en minoritet av svenskarna. De bör inte få föra allas vår talan.

Men det här är alltså en bild som vi tydligen låter Sverigedemokraterna sända till omvärlden? Fast, vi bör vara medvetna om att det här är en kampanj som minst lika mycket är riktad till svenska folket. Det ska bli uppståndelse. Medierna ska skriva (som jag gör just nu) partiet ska få än mer uppmärksamhet. Växa sig än större.

De övergrepp som gör att människor känner att de måste fly sitt hemland måste bemötas, förhindras. Men när människor flyr kan vi inte stänga dörren. Vi måste tillåta människor att söka asyl. De måste få känna framtidstro. Vi behöver fler medborgare i det här landet.

Att människor vill söka sig till Sverige ska vi vara tacksamma över. Det motsatta vore förödande.

Mer läsning

Annons