Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(Nöd)lösning

/
  • historiskt beslut. IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä och ordförande Stefan Löfven har träffat en överenskommelse med arbetsgivarna om lönesänkningar och utbildningspaket på grund av den ekonomiska krisen.

Annons

I Sverige finns inte någon tradition av lönesänkningar. I andra länder med svagare fackföreningsrörelser förekommer det men i Sverige har vi avhållit oss från denna typ av nödlösningar. Av det enkla skälet att lönesänkningar sällan i förlängningen gynnar arbetstagarna.
Jobb räddas inte nödvändigtvis genom arbetstagare som med sina löner, framtida pensioner och ersättningsnivåer som insats visar lojalitet med företagen de arbetar för i kristider.

Den öppning för lönesänkningar IF Metall nu går i bräschen för genom det permiteringsavtal som slöts under gårdagen visar att det finns prutmån på den svenska arbetskraften. Vilket riskerar att få framtida negativa konsekvenser för lönebildningen på vår arbetsmarknad.

Alla fackförbund resonerar dock inte som IF Metall. Inget annat förbund är i dag redo att vandra IF Metall-vägen. Unionen säger nej till lönesänkningar för sina medlemmar, som främst består av tjänstemän. Lönesänkningarna kan därmed ses som en klassfråga där den svenska arbetarklassen tvingas ta ett ansvar medelklassen betackar sig för.
Den högutbildade arbetskraften fortsätter ställa krav även i kristid. Den lägre utbildade tvingas sälja sig så billigt som möjligt i hopp om att även i framtiden ha ett jobb att gå till.

IF Metall är ett pressat förbund. 25 000 av medlemmarna är arbetslösa. 40 000 har varslats. Regeringens slakt av
a-kassan har ytterligare öppnat upp för desperata åtgärder eftersom ett jobb att gå till, om än med reducerad lön, är bättre än att tvingas överleva på en slaktad a-kassa. En politik som försvagat arbetstagarnas ställning och den svenska modellen.

IF Metall anser sig tillvarata medlemmarnas intressen. Men förbundets agerande kommer inte endast att påverka de egna medlemmarna. Gårdagens avtal kommer göra det lättare för arbetsgivarparterna även inom andra branscher att ställa krav på lönesänkningar. Detta trots att avtalet som i går slöts av IF Metall endast utgör ett tidsbegränsat sådant.

Situationen är exceptionell. Exceptionella situationer kräver inte sällan exceptionella lösningar.

IF Metall har genom gårdagens avtal gått med på att lägga ett ansvar på sina medlemmar som inte ska ligga på landets arbetstagare. Det politiska läget och lågkonjunkturen bjuder dock förbundet få andra farbara vägar.

Mer läsning

Annons