Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nödvändig olydnad

Annons

rättegången mot före detta Konstfackseleven Anna Odell.

Många har varit upprörda. Mycket har skrivits om det hela. Men tyvärr har diskussionen kring det nödvändiga ifrågasättandet varit plågsamt frånvarande i debatten om Anna Odells ”Okänd kvinna 2009-349701. Motståndarna har hamnat i en plånboksdiskussion om våra gemensamma resurser. Anhängarna i navelskåderi som främst handlat om konstärlig frihet och konstens gränser.

Anna Odell simulerade sinnessjukdom, men blev intagen ändå. Fullt frisk men trots det klassad som sjuk, om så bara för ett ögonblick. I detta möte med samhällsinstitutionen ställs individen mot samhället i ett nödvändigt ifrågasättande.

får aldrig bli en ursäkt för att inte tänka själv. Lagstiftning kan missbrukas och stå i strid med bättre vetande. Auktoriteter kan ha fel och samhällsinstitutioner bära på brister. Även i en demokrati.

Ifrågasättandet är därför inte bara nödvändigt. Den utgör en samhällelig plikt som ligger på varje medborgare att ansvara för. Det innebär också att olydnaden och lagöverträdelserna ibland är nödvändiga för samhällets fortsatta utveckling.

Anna Odell tog sitt ansvar som medborgare i sitt examensarbete. Oavsett vilket hennes uppsåt med ”Okänd kvinna 2009-349701” var.

Att Odell kan ha gjort sig skyldig till lagöverträdelser förändrar inte detta faktum.

Mer läsning

Annons