Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Noll koll...

Annons

När de som beslutar om fildelning och FRA visar upp uppenbara kunskapsluckor är det inte svårt att förstå varför politikerna springer underhållningsindustriernas ärenden och står redo att offra vår integritet. De har helt enkelt inte nog med kunskap för att göra något annat.

Göran Hägglund tror exempelvis att man köper musik via Spotify, något han förkunnade under partiledardebatten i söndags. Det är helt fel. Via Spotify kan du bara lyssna på musik, du äger den inte. Hägglund har med andra ord noll koll. Precis som många andra makthavare.

Och sen kommer SOM-institutet i Göteborg och hojtar om att nästan varannan svensk struntade i FRA-debatten. När man fortsätter läsa gårdagens debattinlägg i DN visar det sig dock att 43 procent var ointresserade. Vilket innebär att 57 procent inte alls sket i den där debatten utan fann den vara av intresse.

Siffrorna från SOM är intressanta.

Slutsatserna SOM drar rörande FRA-frågan utifrån sitt faktaunderlag är däremot delvis obegripliga. För enligt Ulf Bjereld och Henrik Oscarsson handlar motståndet om lagstiftningen om en elitfråga snarare än om en fråga som engagerar de stora massorna. Hur en lag som intresserat 57 procent av svenskarna och 34 procent varit emot kan viftas bort som en elitfråga kan nog bara SOM-institutet förklara.

Att avfärda FRA-motståndet som en elitfråga är dessutom att förminska en principiellt mycket viktig fråga; den om vår rätt till integritet. Även om bara fem procent av befolkningen skulle göra motstånd mot lagstiftning som riskerar leda till integritetskränkningar är det trots detta något som berör 100 procent av befolkningen.

Mer läsning

Annons