Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya, livsviktiga röster

/

Annons

Under våren och sommaren träffade jag åtta tänkande, kämpande och spännande människor. Åtta unika människor som delade med sig av sin verklighet och sina tankar till ledarsidans läsare.

Min uppgift var att hitta och låta nya röster höras. Det var väsentligt att människorna i vår serie ”Ledarsidan möter verklighetens folk” inte hade några politiska uppdrag och inte var tongivande i den politiska debatten. Vi ville höra nya röster tala om politik, röster från helt vanliga människor som lever sina liv i den verklighet som politikerna sätter spelreglerna för. Fast det blev genast problem. För vad är en vanlig människa? Nej. De finns helt enkelt inte. Vi är alla unika och alla, precis alla, har en egen, spännande historia att berätta.

Jag tänker på Johannes som driver Time-butiken på Drottninggatan, Johannes som kom som tonåring till Sverige från Etiopien och som lockades till Gävle på grund av högskolan. Jag tänker på Liv, den ensamstående mamman, som höggravid flydde Thailand efter tsunamin och fajtades hårt med byråkratin i Sverige för att få hjälp. Liv som sedan utbildade sig till jurist och nu har startat en egen juristfirma. Och jag tänker på Siripa som är en av de nyaste invånarna i Sverige. Siripa som inte vill annat än att jobba, men som inte riktigt känner att hon får någon chans i sitt nya hemland. Alla människor med olika drömmar, olika tankar om vad politik är och olika funderingar om vad som bör förändras i samhället.

Det är naturligt, men väldigt problematiskt, att vi så lätt blir hemmablinda och bara ser de problem och möjligheter som vi själva ställs inför. För samhällsutvecklingens skull är det livsviktigt att vi tar del av andra människors historier och tankar. Särskilt gäller det rösterna från de människor som inte annars hörs i det offentliga rummet.

Vi måste bli bättre på att lyssna på många olika röster. När jag skriver vi, menar jag såväl politikerna och journalisterna som varje enskild medborgare. Ofta finns det inte bara en lösning på ett problem, och inte bara ett problem med varje lösning. Det fina är att vi kan lära oss av varandra.

Till Johannes, Siripa, Patrik, Francia, Liv, Ola, Lars och Birgitta:

Tack för att ni lärde mig att se problem och möjligheter på helt nya sätt. Vi hörs.

Mer läsning

Annons