Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyckeln till en tryggare värld

Mellanösternkonflikten är så mycket större än bara en konflikt mellan Israel och Palestina.

Annons

Det är en enorm symbolfråga, som i sin förlängning handlar om fred och försoning i stora delar av världen. Den som eftersträvar en tryggare värld inser också det nödvändiga i en lösning på konflikten. En lösning som kräver två jämbördiga parter vid förhandlingsbordet.
Nu verkar det som att ett av regeringspartierna har insett just detta. Centerpartiets utrikespolitiske talesperson, Kerstin Lundgren, tog på söndagen till orda på DN debatt, där hon drev kravet att den svenska regeringen måste enas om att erkänna Palestina som stat.
Det är positivt. Men, hon kan få svårt att få med sig resten av regeringen. Folkpartiet är hårdnackat motståndare till att erkänna Palestina, och så sent som i höstas röstade den svenska regeringen nej till Palestinas ansökan om att bli medlem i FN-organet Unesco. Sverige var ett av endast 14 länder som tryckte på nejknappen. (107 länder röstade ja och 52 lade ned sina röster.) Det var inte direkt en knapptryckning som spred bilden av ett Sverige som värnar fred och solidaritet. Regeringen Reinfeldt/Bildt har med en rasande hastighet grusat Sveriges rykte som internationell röst.

Mellanösternkonfliktens ursprung är grundandet av den judiska staten Israel år 1948. FN röstade då för bildandet av en israelisk stat, som en gottgörelsegest mot judarna efter andra världskriget. FN beslöt att Palestina skulle delas i två självständiga stater: judarna skulle få 55 procent och araberna
45 procent av områdets yta. Något som arabstaterna motsatte sig, de såg delningen som orättvis, eftersom det vid den tiden endast bodde cirka 600 000–650 000 judar i området, men samtidigt över en miljon araber. FN:s beslut ledde till att nära en miljon palestinska araber drevs från sina hem. I dag beräknas omkring fyra miljoner palestinska flyktingar vänta i grannländerna på en möjlighet att återvända till familjens gamla hem.
Därefter har krigen, konflikterna och de fruktlösa fredssamtalen avlöst varandra.
Den stora stötestenen är det övergrepp mot FN-mandatet som Israel gjort sig skyldig till sedan 1967. Sedan dess ockuperar Israel områden som omvärlden slagit fast tillhör Palestina. (Gaza, Västbanken och östra Jerusalem.)
En mycket viktig ingrediens i konflikten är den stora betydelse Palestina har för två olika världsreligioner – judendomen och islam. Det är också här det blir en konflikt som berör hela världen. Många religiösa terrordåd har sin förklaring i just denna konflikt.
Det är en konflikt där västmakten (Israel) med den överlägset största ekonomiska och den militära makten ockuperar den fattiga arabmakten (Palestina) som med de medel de har att tillgå, (stenkastning och hemmagjorda Kassamraketer) slår tillbaka.
Det är David mot Goliat. Och det är symbolen för konflikten mellan västvärlden och arabvärlden.

Inom kort väntas en omröstning i FN:s generalförsamling om palestiniernas status som egen stat. Ett nej från Sverige även denna gång skulle innebära att Sveriges röst inte längre talar för internationell solidaritet, utan tvärtom skriker sig hes för den ekonomiska och militära övermakten. Det skulle på intet sätt bidra till en fredligare värld.
Den borgerliga regeringen måste förstå det allvarliga i Palestinafrågan och skärpa till sig och trycka på ja-knappen denna gång.
Fred mellan Israel och Palestina är inte bara en fred mellan två stridande parter. Det är också nyckeln till en tryggare värld.

Mer läsning

Annons