Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nystart

/
  • Åke Söderman, Sandviken, Linnéa Wickman, Gävle och Marie-Louise Dangart, Hofors.

Annons

Den kallas nystart. Kongressnamnet manar till en ny tid för socialdemokratin. I kongresskorridorerna går den höga förväntan på framtiden nästan att ta på. Det applåderas frenetiskt och ögon tåras när partiledare byter plats, säger tack och hejdå, och tack och hej, här kommer jag.

Ledarredaktionen träffar tre av de segerrusiga kongressledamöterna just efter det att den avgående partiledaren hållit sitt avskedstal. Sandvikens Åke Söderman, Gävles Linnéa Wickman och Hofors Marie-Louise Dangart. Marie-Louise säger att hon är arg.

För att folk inte har förstått vad Mona Sahlin stod för. Åke säger att han är kluven.

Han är fortfarande sårad efter Sahlins tal efter valförlusten. (Där hon sa att partiet hade gått till val på fel politik.) Linnéa säger att Sahlins ord manade till eftertanke. Särskilt när det handlar om partiets roll i internationella frågor.

Vi pratar partiet och framtid, och Åke från Sandviken, där Socialdemokraterna haft makten så länge någon nu levande Sandvikenbo kan minnas, är självkritisk. Där vi har makten, där måste vi vara bättre, säger han. (Här går även att läsa in Sandviken, Gävle, Hofors, Ockelbo, Tierp och Älvkarleby.) Nej, det duger inte att inte finnas där för de sjuka och svaga. Det duger inte att ha en hemtjänst som inte fungerar. Det duger inte att människor inte har ett eget hem att komma hem till på kvällarna. Och det duger inte att klyftorna ökar samtidigt som en S-märkt kommunledning stillatigande tittar på.

I dag ska den nyvalde ordföranden i det socialdemokratiska arbetarepartiet hålla sitt installationstal. Förhoppningsvis har han lyssnat in sina partikamrater.

Förhoppningsvis ger han en färdriktning mot ökad solidaritet med resten av världen, pånyttfödelse av folkrörelserna och en aldrig sinande kamp mot klyftorna i samhället.

Vi håller alla röda tummar vi har.

Mer läsning

Annons