Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nystarten som uteblev

Annons

Stefan Löfven tog god tid på sig, men efter veckor av spekulationer blev det så slutligen dags för regeringsombildning. Förväntningarna som många haft, som bland annat handlat om färre ministrar och en regeringsombildning där ministrar som underpresterat byttes ut, grusade Stefan Löfven effektivt under onsdagen.

Stefan Löfven tog däremot tillfället i akt att hålla ett brandtal om bland annat arbeten, jämlikhet och solidaritet. Om skolan sade Löfven att 8 miljarder per år nu går till skolan. Det är bra. Men Löfven har fortfarande inte sagt ett ord om frågorna som är avgörande för skolresultaten och en likvärdig skola för varenda unge; vinstfesten i skolan och det fria skolvalet. Socialdemokraterna har en hel del arbete att göra för att åstadkomma det jämlika och solidariska samhälle Stefan Löfven pratar om. Och vissa av åtgärderna som krävs för att uppnå detta, är man fortfarande ovillig att ta strid för.

Ann Linde, blir EU- och handelsminister, och kommer närmast från tjänsten som departementssekreterare hos Anders Ygeman. En EU-minister behövs. Flyktingsituationen och unionens oförmåga att hantera den gemensamma utmaning situationen innebär gör valet av Linde logiskt. Linde har erfarenheten som krävs för uppdraget och har bland annat arbetat för Socialdemokraterna i parlamentet och varit internationell sekreterare i partiet.

Mikael Damberg skall nu lägga mer tid på att arbetsmarknadspolitiken med särskilt fokus på fler enkla jobb i näringslivet. Dessa skall plockas fram tillsammans med näringslivet. Det är ett oroande besked från Stefan Löfven. "Alla som kan jobba, ska jobba." konstaterade Löfven under presskonferensen. Så är det naturligtvis. Men det betyder inte att människor skall arbeta till vilka löner och arbetsvillkor som helst. Att Karolina Skog, kommunalråd i Malmö blir ansvarig för att ta fram gröna beredskapsjobb visar dock på en framtidsinriktad inställning till detta med sysselsättning.

Peter Eriksson blir bostads- och digitaliseringsminister. Peter Eriksson är tidigare språkrör och numera Europaparlamentariker. En välkänd miljöpartist, skicklig politiker och dessutom en populär sådan. Att han gör ett återinträde på den svenska politiska arenan glädjer säkert många Miljöpartister. Det innebär också att Miljöpartiet till sist har en representant i regeringen med lång erfarenhet av att förhandla med Socialdemokraterna. Att Socialdemokraterna inte besatte bostadsministerposten med en socialdemokrat, är däremot obegripligt. Anders Lago hade varit ett långt mycket rimligare val av bostadsminister i den situation Sverige just nu är inne i. Men det betyder däremot inte att Peter Eriksson är ett dåligt val. Och för samarbetet mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet är det hela onekligen välgörande.

Hur mycket förändrar Stefan Löfvens regeringsombildning bilden av regeringen? Inte mycket. Att Löfven inte gjorde sig av med barlast i form av ministrar som inte presterat i enlighet med vad som kan förväntas är olyckligt.

En större förändring hade markerat en nystart.

Vad som presenterades under onsdagen, var en fortsättning.

Mer läsning

Annons